Papiergeld droogt op

In Dongen wordt al sinds mensenheugenis oud papier opgehaald door en voor de verenigingen. Een mooie win-win constructie. De gemeente hoeft alleen voor de middelen te zorgen en de verenigingen halen dit op en verdelen de opbrengst. Een extra centje voor de verenigingspot en zeker in de slechte tijden van nu een welkome aanvulling. Prachtig dus. Elke zaterdagochtend zijn een groot aantal vrijwilligers in de weer om dit karwei te klaren. En dan ineens blaast wethouder van Beek een proefballonnetje op om dat maar af te schaffen. Overgaan naar een professioneel bedrijf is voor de gemeente volgens van Beek goedkoper.

Dit zou passen in een uit te werken totale deal over het ophalen van huisvuil in Dongen. Met rode cijfers wil de wethouder liever niet voor de dag komen en met de opbrengsten van dit oud papier komen wellicht de zwarte cijfers weer in de buurt. Tussen neus en lippen beargumenteert hij deze overgang door te zeggen dat het gevaarlijk is en dat er ongelukken kunnen gebeuren en dat de mensen niet zijn opgeleid. Ik vraag me af hoeveel diploma’s je nodig hebt om een doos oude kranten achter in een vuilniswagen te kiepen.

Gelukkig protesteren de politieke partijen met de roots in het verenigingsleven, zoals Volkspartij Dongen, het CDA en de PvdA direct. Het antwoord van de wethouder is dat in het begin de verenigingen zullen worden gecompenseerd. Ik weet niet waar hij dat geld vandaan haalt, maar dan gaat het over subsidie en daar heeft een andere wethouder iets over te vertellen. Als er hierdoor geldstromen ontstaan zonder tegenprestatie, dan kan dit ook weer leiden tot protesten. Uit het antwoord blijkt dat de wethouder alleen de koele rekensommen echt relevant vindt. Aan het feit dat door deze ophaalactie er een saamhorigheid ontstaat tussen de verenigingen en dat er hierdoor een mooi burgerparticipatie-initiatief is in Dongen, daar gaat de wethouder geheel aan voorbij. Dat door het ontberen van de opbrengst uiteindelijk al deze mooie verenigingen op den duur in de problemen komen en veel meer afhankelijk worden van hoge contributies en onzekere subsidies is blijkbaar ook geen argument.

Waarschijnlijk is het oud papier voorstel een onderdeel van een groot plan ten aanzien van het ophalen van alle huisvuil. Al langer spelen er ideeën om ook in Dongen over te stappen op diftar; het systeem dat in omliggende gemeente volgens de overheidsrekenaars succesvol is ingevoerd. Mensen scheiden volgens deze gemeenten hun afval beter, waarmee de kosten lager worden. Dat is de mening van de gemeentes. Maar in de praktijk dumpen mensen hun afval ook bij elkaar en in de openbare ruimte zoals de bossen, of komen ze doodleuk het vuil aan de straat zetten bij ons in het dorp waar nog geen diftar is. En daarmee worden de kosten weer hoger. Diftar is van het principe: de vervuiler betaalt. Daar is iedereen het mee eens zolang het jou niets extra’s kost. Want mensen beseffen dat afvalinzameling duurder is als je een grote tuin hebt of in de luiers zit, maar hikken dan tegen de hogere kosten. Dus hier geldt het not-in-my-backyard-principe. Maar eigenlijk is het ook de vraag waarom we dit zouden doen? Bij elke fase van het leven hoort een afvalpatroon en het aantal personen binnen een huishouden en de grootte van het perceel zijn de bepalende factoren. Relateer de afvalheffing n.a.v. de OZB-waarde van het huis inclusief het aantal bewoners en maak geen onderscheid. En afval scheiden doen we blijkbaar erg slecht. Het blijkt dat grote percentages bij de afvalverwerkers opnieuw gescheiden moeten worden, Dus waarom doen we dit?
Toch probeert de gemeente ons milieubewuster te maken. Met de introductie van de nieuwe afvalwijzer-app voor de smarftphone helpt het om te weten te komen welk afval bij welke soort hoort. Dat is wel een vooruitgang voor de afvalscheiders onder ons. Tot nu toe ging dit op gevoel en bij twijfel werd het afval: restafval. De vrijwilligheid om afval te scheiden om je milieubetrokkenheid af te kopen zou moeten blijven en gestimuleerd moeten bworden, al is het alleen om je geweten te sussen zoals vroeger het zilverpapier inzamelen voor de missie.
En als de gemeentes in je omgeving allemaal diftar hebben ingevoerd, dan moet je haast wel, wil je niet de regionale dump worden. Ik denk dat staatsbosbeheer en natuurmonumenten gruwelen van dit voorstel. En eerlijk is eerlijk: eigenlijk heeft Dongen een prima afvalsysteem. Oud papier ophalen door de burgers zelf, een goed toegankelijke milieustraat met overzichtelijke regels, eens per week GFT en restafval ophalen: wat wil je nog meer. Het afvalwalhalla!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht