Dongense media

We hebben in Dongen diverse media die onze Dongenaren aan nieuws helpen. Traditioneel gezien werd het nieuws voor Dongenaren verspreid door kranten en met name het Dongens Krantje, formeel het Weekblad voor Dongen genoemd. Tot enkele decennia geleden was deze krant een abonneekrant, waarvoor je moest betalen. En die kreeg je dan wekelijks op de deurmat op donderdagavond. De eerste kentering ontstond toen het Weekblad concurrentie kreeg van het Wapen van Dongen, een commercieel opgezette –gratis- krant, die ook wekelijk verscheen. Binnen no-tme werd het Weekblad voor Dongen ook gratis en is de verhouding journalistieke berichtgeving versus reclame hoe langer hoe vaker in het voordeel gekomen van reclame. Van het Wapen van Dongen heeft niemand meer ooit iets gehoord. Daarnaast was er al de advertentiekrant Het Kanton, dat meer op Oosterhout is gericht en de twee dagbladen BN DeStem en het Brabants Dagblad, die beide van dezelfde uitgever zijn. Dongens nieuws kom je in de kranten nog steeds tegen, al lees ik in best een dikke BNDeStem vandaag slechts drie berichten uit Dongen, die allemaal rechtstreeks een gevolg zijn van de besluitvormende gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag.

Wat betreft het Weekblad zie je dat weliswaar de journalistieke inhoud degelijk is, maar het nieuws al lang is verspreid. De websites DongenNieuws en Dongenhomespot kunnen binnen een paar uur hun nieuws plaatsen en winnen het qua actualiteit van de geschreven media. Ook het soort berichten op de websites zijn “kleiner” van aard en staan dicht bij de mensen.
Verder hebben we nog de kabelkrant, die een vaste schare gebruikers kent, maar ook last heeft van de traagheid van het medium en de concurrentie van andere beeldmedia. Want ook OmroepBrabant is er nog. Hoewel Dongen voor OmroepBrabant waarschijnlijk een onvindbaar dorp is, kent de omroep een behoorlijke populariteit vanwege de Brabantse inslag.
Wat missen we dan nog: TV en Radio. Op de kabelkrant, Kabelkatern 9, worden af en toe door de VIT – de Volckaert Interne Televisieomroep- geproduceerde filmpjes getoond, maar van een Dongens televisiestation is geen sprake. Wat radio betreft is het helemaal stil in Dongen. Sinds de opheffing van Radio0162 in 2007 is het stil in de Dongense ether.
En nu is er ineens weer beroering. Twee initiatieven die naast elkaar regionale uitzendingen willen maken. Enerzijds een initiatief waarbij BNDeStem en OmroepBrabant bij betrokken zijn en waar de grens opgezocht wordt van wat een commerciële zender in samenwerking met publieke media kan bereiken. Anderzijds is er een initiatief gaande waarbij de publieke omroep van Oosterhout, de ORTS, bezig is met de voormalige publieke omroep van Breda: StadsRTV Breda om een regionale omroep op te zetten. Vanaf oktober wordt StadsRTV Breda opgenomen in het programma-aanbod van ORTS. Deze streekomroep heeft ook de ambitie om Dongen en Rijen te betrekken in de samenwerking. Via o.a. Dongenhomespot en mij is men aan het lobbyen of er plaats is voor een nieuwe lokale omroep die radio- en tv-uitzendingen gaat maken over Dongen als onderdeel van een streekomroep. Sinds dat Radio0162 is gestopt zijn er geen initiatieven meer geweest. De vraag is natuurlijk of Dongen behoefte heeft aan een nieuwe publieke omroep. Natuurlijk zal met de rugdekking van de streekomroep de overlevingskans groter zijn dan wanneer er zelfstandig een lokale omroep gesticht moet worden. Maar het allerbelangrijkste is of de Dongenaar dit initiatief ziet zitten en de politiek bereid is de nek uit te steken om de formeel gereserveerde omroepgelden in de algemene middelen beschikbaar te stellen voor dit doel. Met een steeds groter wordend takenpakket van de gemeente, waarbij steeds minder geld beschikbaar komt, kan dit extra onge-oormerkt douceurtje een mooie extra bron zijn om links en rechts wat gaten te dichten. Maar feitelijk zou er dus een kleine 15000 euro jaarlijks beschikbaar moeten zijn in Dongen voor een lokale omroep.
Als dan een aantal media zouden gaan samenwerken om dit te bereiken en dus elkaar versterken in plaats van elkaars vliegen af te vangen, dan zou het best weleens levensvatbaar kunnen zijn. Maar ook de regelgeving in de strenge mediawet helpt niet mee om dit tot een mooi initiatief uit te bouwen. Onze commissaris van de koning heeft zich ook al uitgesproken over de ouderwetse mediawet, die zijn roots nog kent toen we uitsluitend middengolfradio hadden. Een gedurfd initiatief is nodig om een modern medialandschap te krijgen waarin radio, tv, social media, internet en het gedrukte nieuws een plaats krijgen en elkaar versterken.

Maar ik twijfel enorm. Wil Dongen dit echt? Wil Dongen meer dan 3 artikeltjes in de krant en de inspanning van ijverige amateurs om over hun dorp te worden geïnformeerd. Zonder brede steun is het nieuwe initiatief kansloos, maar uitgerekend nu dient zich een mogelijkheid aan. Neem contact op met mij of Dongenhomespot en wij brengen u in contact met de initiatiefnemers. Wie weet wordt het wat.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht