Boycot Qatar

De wereld van zogenaamde topsport begint een rare pseudocriminele kant te krijgen. Het is natuurlijk al raar dat een natuurlijk persoon zo rijk is dat hij een voetbalclub kan kopen. Zo’n puissante rijkaard wordt dan voorzitter, lees alleenheerser, van een voetbalvereniging. Van vereniging is dan geen sprake meer, want daar hebben de leden normaal het laatste woord. Vaak komt zo’n rijkaard niet eens uit de buurt van de club, maar is het een Russische oliebaron, of Braziliaanse mediamagnaat; ver weg van zijn eigen fiscale klimaat, om op grote afstand van zijn omgeving de zwarte flappen te laten wapperen in ruil voor aanzien en macht.
Waar eigenlijk de aandacht zou moeten liggen op het veld, is dit hoe langer hoe meer in gokhallen, beurzen en golfbanen. Daardoor ontstaat er een enorme competitievervalsing, waardoor er eigenlijk van sport geen sprake meer is. Een club met een begroting van 300.000.000 euro zal wellicht beter presteren dan een club met 10.000.000 budget. Deze laatste kan alleen iets winnen, als zijn beste spelers verkocht worden. Gelijkwaardig kun je een competitie niet noemen als de verschillen van financiële mogelijkheden zover uit elkaar liggen.

Toch kijkt iedereen, de kijkers, de TV-stations en de commentatoren de andere kant op, alsof dit geen enkele rol speelt en daarmee in principe elke ploeg kansen heeft tegen elkaar, omdat men toch 90 minuten tegen elkaar moet spelen en de bal raar kan rollen en met 0-0 wordt gestart. In mijn ogen is bij een club die 30 keer meer te besteden heeft de kans om ervan te winnen net zo groot als wanneer je met een dobbelsteen 6x achter elkaar zes kan gooien. Het mooiste kun je dit zien in de Nederlandse voetbalcompetitie. Alle talent is verkocht aan het buitenland en met een paar jonkies proberen, zelfs de voormalige grote clubs, net te doen of ze net zo groots waren als in voorbije jaren. Voor aankopen is geen geld, waardoor onze clubs al vroeg uitgeschakeld zijn tijdens de grote internationale toernooien. Neem nu AC Milan, met ruim 300 miljoen schuld en een keur aan dure spelers wint van PSV. Deze club heeft een omzet van ongeveer 235 miljoen euro, terwijl PSV het met een begroting van 60 miljoen moet doen. Een kleine factor 4 minder dus. Inmiddels is besloten dat de begroting niet meer mag zijn dan de omzet, maar van een gelijkwaardige strijd kun je dan toch niet meer spreken.
Maar het kan nog gekker. Fifa bobo Blatter heeft met de Arabieren in Qatar bekokstoofd om daar het WK te gaan houden in 2022. Een bijna even absurd besluit als om het toernooi op de Noordpool te houden. Maar tot voor enkele weken had blijkbaar niemand in de gaten wat dat betekende. Voetballen doe je bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 25 graden; in Qatar is het in de zomer gemiddeld bijna twee keer zo warm en daarom zullen daar airconditioned stadions gemaakt. Qua duurzaamheid een criminele actie, want daar zal wat energie opgebracht moeten worden om met een hebbelijke temperatuur te gaan voetballen. Willen we een ecologisch drama vanwege een voetbaltoernooi? Nog een paar dingetjes: In Qatar, met de sharia als belangrijkste wetgeving, loopt iedereen als een spook rond in witte kleren en is het verboden om met blote armen of benen rond te lopen. Zelfs kussen in het openbaar is een soort zedenmisdrijf daar. Met een uitzinnige voetbalmassa zal dat wat worden. Die drinken als tempeliers en vallen zomaar in elkaars armen. Drinken? Nee dat mag ook niet: Een glaasje prik wellicht. Ik zie een voetballiefhebber niet afreizen naar een bloedhete zandbak, waar hij zijn kleren nog niet mag uitdoen, niets te drinken valt en bij de minste aanraking van het andere –of eigen – geslacht een zedenmisdrijf begaat. De voetballers zelf zitten ook niet te wachten op vier weken sauna. Gedacht wordt om het toernooi in de winter te laten plaatsvinden; dan is het daar gemiddeld 25 graden. Maar dat betekent dat de winterstop opgeofferd wordt aan het WK en in plaats van een feest onder de kerstboom, zullen vele gezinnen ontwricht worden omdat manlief zo nodig naar dit evenement moet.
En waarom in Qatar? Er wonen maar een paar mensen, dus wat gebeurt er met de stadions na het toernooi? Die komen dan leeg te staan. Dat geld kan wel betere besteed worden.
Maar dat is allemaal maar bijzaak. Net zo goed als dat je ook niet gaat fietsen op het water, voetbal je niet in een droge hete woestijn. Om daar stadions te bouwen moeten deze grote bouwwerken worden gebouwd onder mensonterende omstandigheden. Tot voor kort leefden er zo’n half miljoen mensen, maar door de gastarbeiders zijn het er nu al bijna 2 miljoen. En die gastarbeiders bouwen de stadions voor dit evenement. Uitgerekend is dat dit ten koste zal gaan van mensenlevens. Uitgerekend is dat er zo’n 4000 slachtoffers zullen vallen door oververhitting, uitputting, uitdrogen en hartfalen. De arbeiders worden uitgebuit, doordat ze hun schamel loon niet of veel te laat krijgen; de arbeidsomstandigheden en werkuren blijken onmenselijk te zijn.
Gaan wij hieraan meedoen? Moeten wij na 2018 trachten een plaats in dit toernooi te veroveren. Afgezien dat we door te weinig talent en financiële onmogelijkheden waarschijnlijk de voorronde niet zullen halen, zouden we dit ook niet moeten willen. Boycotten dus! Er moet een initiatief worden gestart om Qatar te boycotten.Ik zit al aan een strijdkreet te denken: WK QATAR: BIZAR!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht