Korting en Cadeaus

Nederlanders zijn zo een handelsvolk, dat ze zich continu laten flessen. Zo is bijna iedereen ontstellend blij dat hij of zij ergens korting heeft bedongen. Korting is leuk, want dan betaal je minder voor hetzelfde. Ze lopen dan vooraf met een stoere handelsblik binnen in een winkel en gaan over de prijs onderhandelen. Ze lopen weg, dreigen met concurrenten en internet, komen weer terug en bij het eindspel wordt de knoop doorgehakt: 20% korting! En was het tot voor kort not done om dit in winkels te doen; de stoere consument deinst nu nergens meer voor terug.

Korting bedingen is een individuele handeling, waarvoor niet iedereen in de wieg is gelegd. De vraag is natuurlijk wie de korting betaalt? Het antwoord is simpel: al die sukkels die geen korting hebben bedongen. Brave burgers, die keurig de prijs op het kaartje betalen zonder te mokken. Maar eigenlijk betaalt iedereen die dus geen korting heeft bedongen teveel, ofwel de artikelen zijn gewoon te hoog geprijsd. Op het internet zijn de prijzen door het ontbreken van een dure winkel op een A-locatie over het algemeen een stuk lager.
Reden voor de consument om op prijs te onderhandelen in de winkels. Als dan een winkel overstag gaat, gaat dit ten koste van het rendement, maar blijkbaar bestaat die ruimte wel. En vaak ook niet, want het midden- en kleinbedrijf heeft het niet gemakkelijk. Maar geen enkele ondernemer is ermee gebaat dat met verlies wordt verkocht. Een drang naar korting zorgt er dus voor dat de winkelier in eerste instantie zijn producten met een ruimere marge prijst dan nodig zou moeten zijn.
Een nieuwe trend is om korting te beloven, die wordt betaald uit andermans portemonnee. Als je bijvoorbeeld net als ik brildragend ben, dan vergoedt de aanvullende dekking van de zorgverzekering een deel van de kosten. En daarmee gaan dan de brillenboeren reclame maken. En in mijn ogen gaan ze daarin veel te ver. Drie brillen voor de prijs van één, tweede bril gratis, bril- of hoortoestel als extra, montuur gratis, glazen gratis etc, etc. Wie betaalt nu deze zogenaamde kortingen en waarom zou ik drie brillen afnemen? De brillenboer? Die laat dit betalen. Die laat u dit keurig declareren op uw zorgverzekering. Alle Nederlanders betalen mee met dit “voordeel”,.of ze nu wel of niet brildragend zijn. In mijn ogen zouden deze reclames verboden moeten worden door de reclame codecommissie. De zorgkosten lopen enorm de spuigaten uit en met deze perverse prikkel worden consumenten uitgelokt om de ruimte in die polis alsmaar te verzilveren. De toch al hoge zorgkosten worden hierdoor alleen nog maar verder opgeschroefd, want ook de verzekeraar heeft maar één plek waar hij deze kosten kan halen en dat is bij u: de consument, Direct verhalen door de premie te verhogen en indirect door de belasting te verhogen, waarmee zorgkosten door de overheid worden gefinancierd.
De transparantie ontbreekt volledig. Als je het te bont maakt, zoals de verzekeringswereld heeft gedaan, dan ben je door de toezichthouder genoodzaakt om de provisie van de tussenpersoon kenbaar te maken aan de klant; kortom de klant weet waarvoor hij betaalt. De wetgever heeft dit provisieverbod afgedwongen na ontoelaatbare toestanden. Bij complexe verzekeringsproducten betaal je dus voor het product van de verzekeraar en een ander deel voor de dienstverlening van de tussenpersoon. Met het invoeren van deze transparantie kun je als klant kiezen, al blijkt dit lastig te zijn. Niet alleen de prijs bepaalt met wie je zaken doet.
Maar de prijs kan wel een belangrijke reden zijn. Een andere vorm van volksverlakkerij is de bundelverkoop, vooral bekend bij mobieltjes. Als je de aanbieders moet geloven, krijg je de telefoon voor niets bij een abonnement. Maar er is maar één aan wie de rekening wordt gepresenteerd, ook voor het mobieltje en dat is u. Hadden we nu niet al deze kortingen en weggevertjes, dan zou het product goedkoper en transparanter geprijsd kunnen worden, en zou dit voor iedereen gelden en wellicht ook leiden tot meer verkoop.
Maar als handelsvolk blijft de prijs vaak een onderhandelingspunt. We laten ons graag bedonderen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht