Mobiel betalen en zo…

Binnenkort verdwijnt de chipknip. Om precies te zijn 1 januari 2015. Het vreemde is dat veel bedrijven nog maar weinig hebben gedaan met betrekking tot de opvolging. Niet dat de chipknip een glorieus leven heeft geleden, maar inmiddels is het wel ingeburgerd in parkeermeters en bedrijfskantines. En wat krijgen we hiervoor in de plaats? Nog ruim drie maanden en de chipknip is weg. Bij mijn werkgever heb ik nog niets gemerkt van een definitieve opvolging.

Men is een proef gestart met een near-field-chip-sticker die je op je mobieltje kan plakken. En hier betaal je dan mee bij een handvol kassa’s. Als je deze activeert krijg je een MiniTix account waarop je geld kan storten. Je kunt er ook voor zorgen dat het saldo automatisch wordt aangevuld, zodat je nooit over onvoldoende saldo beschikt (zoals bij de chipknip nogal eens voorkwam). Nog een voordeel is dat je met een app op de smartphone kan zien wat het saldo is en waaraan je betalingen hebt verricht. Op zich dus een verbetering ten opzichte van de chipknip. Het MiniTix account is een initiatief van de Rabobank. Elke Nederlander kan zo’n account krijgen en hoeft geen lid of klant van de Rabobank te zijn. Aan het Minitix account is ook de bestelapp “My Order” gekoppeld, waarmee je in winkels, parkeerterreinen en horeca bestellingen kan plaatsen. Oh, en wil je een vriend die drie euro teruggeven die hij heeft voorgeschoten: stuur een SMS naar 6689 met het bedrag naar het telefoonnummer van je vriend. Dan wordt vanuit jouw MiniTix acoount de schuld overgeboekt naar het MiniTix account van je vriend. Geen MiniTix: geen probleem. Bij de eerste overboeking wordt automatisch een account aangemaakt.
Ook de nieuwe bank KNAB komt met een mobiele app, waarmee je met SMS of zelfs je Facebookaccount kan betalen. Daarnaast kondigde ING Inge aan, een app waarmee je met je stem geld kan overmaken of een betaling kan valideren. En dan mag ik natuurlijk niet Apple Pay vergeten, die met Touch ID en SIRI de wereld willen gaan veroveren met hun betaalvariant op mobiel.
Volgt u het nog een beetje? Een enorm aanbod van allerlei vormen van mobiel betalen dienen zich aan, maar de aanbieders hebben elkaar nog niet gevonden. Net als bij de introductie van de chipknip en de chipper zal er een soort survival-of-the-fittest-strijd losbarsten. Ondertussen wordt het Midden- en Kleinbedrijf gek gemaakt, en hun zakken leeg geklopt, door de keuzes die ze moeten maken met betrekking tot de betaalsystemen. Dat werkt verlammend. Het gevolg is dat er niets gebeurt, en dat er wel doordachte systemen op de markt komen, maar door de beperkte acceptatie geen standaard worden, of te laat, zoals bij de chipknip. Dan wordt het door de maatschappij ervaren als een mislukt project, terwijl er veel goede kanten aan zitten en zal dit de acceptatie geen goed doen.
Met handige mobiele betaalapps kunnen we wellicht op den duur afscheid nemen van het contante geld. Cash geld dat gevoelig is voor verlies en diefstal, dat niets opbrengt als het in je portemonnee zit en waar je altijd teveel of te weinig van bij je hebt.
Open je de huidige portemonnee, dan kom je nog veel meer tegen: klantenkaarten, voordeelbonnen etc. etc. Ook deze vooral plastic kaartjes worden straks opgenomen in de smartphone, Onder andere de Rabobank is bezig met Rabo Wallet om al deze functies te gaan samenvoegen.
De smartphone wordt met al deze functionaliteit hoe langer hoe belangrijker. Het apparaat ontpopt zich tot een echte persoonlijke digitale assistent (PDA) en vormt met zijn globale internetbereik, GPS en talrijke apps in combinatie met andere toestellen, zoals bijv. de nieuwe AppleWatch het rekencentrum van je digitale mobiliteit. Als men het dan ook nog voor elkaar krijgt dat de bandbreedte optimaal is, de kosten in de hand kunnen worden gehouden, de apparaten kleiner worden en het stroomverbruik aanzien lager, dan kunnen we echt stappen zetten. Al zien we wel conflicterende eisen en wensen. Aan de ene kant moet het apparaat licht en klein zijn, maar wil men wel een groter scherm, waardoor phablets populair worden. Een grote smartphone waarmee je belt met letterlijk een plaat voor je kop. Met zo’n phablet is een tablet, die nog groter is, overbodig geworden. Waar we mogelijk naar toe gaan is een zeer klein apparaatje, een soort centrale verwerkingseenheid, die je ergens in je kleding verstopt, waarin alle basisfunctionaliteit van de smartphone is gehuisvest. De rest van de functies worden overgenomen door accessoires, die in verbinding hiermee staan. De AppleWatch is al min of meer een voorbeeld hiervan. U dacht dat de digitale revolutie zowat voorbij was? No way, it’s only just begun.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht