Energielabel

Je zult maar huiseigenaar zijn. De Europese wetgever heeft bepaald dat elk huis een energielabel moet krijgen. Vanaf 1-1-2015 mag je geen huis meer verkopen of er moet een definitief energielabel aan gekoppeld zijn. En dan woon je in een huis uit 1960, dat inmiddels al drie keer is verbouwd. Elke keer zijn er wel wat maatregelen getroffen om het energieverbruik te verminderen. Gevelisolatie in de nieuwbouw, HR beglazing beneden, dubbel glas boven, een nieuw dak met dikke isolatieplaten.

Kortom een hele reeks aan energiemaatregelen zijn er getroffen. En dan valt het voorlopige energieverdict op de mat: een F. Het klinkt als een dikke onvoldoende als je weet dat het slechts scorende label de waarde “G” kent. Als je dat hebt, dan leef je in een halfsteens huis met enkel glas, een CV ketel uit 1960 etc etc. Wij zitten dus volgens de overheid hier maar één stapje vandaan. Om hoger op de ladder te scoren moet je aantonen dat je huis toch echt beter geïsoleerd is dan het voorlopige label suggereert. Dat wordt nog een hele toer. Gelukkig heb ik nog wel wat rekeningen bewaard van de verbouwingen, maar het blijft moeilijk. Een huis dat 55 jaar oud is heeft een geschiedenis. Om een juist energielabel te krijgen moet je dus terug in de geschiedenis. En soms zijn er dingen aangepast, die maar deels een hogere energiewaarde opleveren, omdat slechts een deel van de woning onderhanden werd genomen.
Maar je wordt op pad gestuurd met een zelf- assessment. Heb je de rekening van een energiemaatregel, maak hiervan een foto waarop ook je huisadres staat. Heb je wel HR glas, maar geen duidelijke bewijsvoering: Steek een lucifer aan voor het glas en in de weerspiegeling zie je dan vier vlammetjes die van kleur veranderen. Als dat zo is dan is het HR glas. Moet je met je andere hand er nog wel een fotootje van maken. En wat bewijs je dan? Het glas wat je hebt getest is dan HR glas. Moet je dan door het gehele huis lopen met die test? Ik zie al bijna vier miljoen huizenbezitters door hun huis gaan inventariseren welke ruiten behoren tot welke klasse. Want ook dubbelglas moet je aantonen; bijvoorbeeld boven in de slaapkamers. En nu is je hele huis voorzien van dubbel glas behalve een klepraampje in de WC. Wat vul ik dan in? En het glas is nog maar één aspect: Gevelisolatie moet ook aangetoond worden, maar bij dakisolatie hoefde ik verder niets aan te tonen. Dat is dan weer vreemd. Na een halve dag speur- en fotowerk heb je dan een soort voorlopige conclusie klaar. In mijn geval stijg ik dan maar liefst één klasse. En dan moet het doorgeseind worden aan een externe partij, die jouw bevindingen beoordeelt en de definitieve klasse bepaalt. Dat gaat niet voor niets. De instelling voert de controle op afstand uit en komt tot een conclusie. Als je het eens bent met de conclusie, maak je een paar tientjes over en je bent een gecertificeerde energielabelhouder geworden. In mijn ogen een nogal dubieuze manier om de energiewaarde vast te stellen. Iemand die op afstand mijn bij elkaar geharkte gegevens beoordeelt, geeft mij een rapportcijfer. De informatie om dit te bepalen (10 punten) is enkel vanuit de eigenaar doorgegeven aan de controleur. Het is eenvoudig om de controleur te manipuleren. Als je echt wil weten tot welk energielabel je huis behoort, is er eigenlijk geen andere mogelijkheid dan met een energiedeskundige door je huis te lopen. Als je het heel netjes zou willen doen moet je eerst een verbeterrapport door de expert op laten stellen; daarna de voorzieningen aanpassen en dan pas met de expert het definitieve label aanvragen. Maar dan gaat het echt geld kosten. Een expert op bezoek die ook nog eens een rapportje schrijft kost al gauw zo’n 250-350 euro. En als dat energielabel nu een positief effect zou hebben op je vastrecht van de energiekosten of de OZB-belasting, dan zijn huiseigenaren wellicht wel bereid hier echt werk van te maken. Volgens mij zou het vaststellen van het energielabel alleen nut hebben als huiseigenaren gestimuleerd worden hun huis beter te isoleren. Met dit zelfbedienings-gepruts, waarin het alleen maar gaat om groene vinkjes te scoren op papier, zet je de huiseigenaar niet aan tot extra maatregelen. Ik vraag me af wanneer de laatste huiseigenaar een definitief label zal gaan aanvragen met al dat werk. En het kost je nog geld en werk ook. En het is maar tien jaar geldig. En enkel bij verkoop is het nu van belang dat het label wordt bekendgemaakt. Ga je verbouwen, dan moet je opnieuw deze procedure doorlopen. Ik vrees dat deze voorlopige aankondiging in de bak: af te werken voor mijn dood terecht komt.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht