Waarom toch de VVD; nu?

Edith Schippers, onze minister van volksgezondheid, liet een beetje vals los, dat ze het wel toevallig vond dat juist in verkiezingstijd er weer allerlei duistere gevallen voor het voetlicht komen, waarbij vooral VVD-bestuurders in een kwaad daglicht komen te staan. Ze verdenkt het journaille ervan juist dit moment te kiezen om de partij zoveel mogelijk te beschadigen.
Afgezien dat ze als minister er niet verstandig aan doet dit partijpolitieke gevoel uit te spreken is het logisch dat het gebeurt. Juist in verkiezingstijd liggen politici en bestuurders onder een loep en gaat de beerput dus harder stinken als er iets aan de hand blijkt te zijn.

Maar als je als politicus of bestuurder nooit een aanleiding geeft om een beerput te laten stinken, zullen ook affaires en gedoe niet tegen je kunnen worden gebruikt; ook niet in verkiezingstijd. Dus, als alle VVD-ers braaf en politiek integer zouden zijn, heb je niets te vrezen.
Waarom gaat het nu juist bij de VVD vaak fout? Eigenlijk is het wel logisch. Veel VVD politici en bestuurders komen van oorsprong uit leidende posities in het bedrijfsleven en handelen tijdens hun politieke loopbaan zaken af alsof het politieke landschap een BV is. Vaak gebruiken ze hun connecties uit hun vroegere banen om informatie in te winnen en zaken te regelen. Met zo’n old-boys-network stel je bovendien ook je toekomst veilig na je politieke loopbaan. In tegenstelling tot het bedrijfsleven is het een politieke doodzonde als je een deal sluit op basis van: ik regel iets voor jou als jij dit voor mij regelt. De politiek wil bestuurders dwingen besluiten te nemen via democratische processen en niet via onderhandse deals. Als dus boven water komt dat een bestuurder aantoonbaar aan het democratische proces voorbij is gegaan, ligt zijn hoofd op het hakblok.
De partij heet de volkspartij voor vrijheid en democratie. De vrijheid van de snelle jongen versus de democratische afspraken van de gemeenschap zijn in tegenspraak met elkaar en leveren hier dus wrijving op.

Juist in het bedrijfsleven draait heel veel om ons-kent-ons wat betekent: wij gunnen elkaar wat; daar komen we allebei beter uit. Ook hier probeert de politiek met verstikkende aanbestedingsprocedures een vinger achter te krijgen. Terwijl de politiek eigenlijk wil bereiken dat er eerlijke maatstaven zijn toegepast in zo’n aanbestedingsprocedure, ligt de nadruk juist bijna uitsluitend op de prijs. De goedkoopste mag de uitvoering doen. De mogelijke winst die men uit het eindresultaat zou willen halen gaat vaak ten koste van de kwaliteit. En om zo’n aanbestedingsprocedure tot een goed einde te brengen ben je ook een schat kwijt aan vooronderzoeken etc. Bovendien werkt het vertragend en zijn er bijna altijd problemen met samenwerkende partijen. Voorbeelden genoeg in ons land.
Nog steeds zijn er mogelijkheden om deze processen te beïnvloeden, maar als dat duidelijk wordt ben je politiek uitgespeeld. Het is hier geen “House of Cards”- een televisieserie die enkel om politieke intriges draait.

Als we volledig volgens de politieke principes zaken zouden afhandelen is de flexibiliteit en snelheid van handelen in een land ver te zoeken. Zeker in de ogen van VVD-ers, die graag de handen uit de mouwen willen steken, volgens hun eigen leus. En eerlijk is eerlijk: ook ik betwijfel of de wereld er beter van wordt, als we braaf alles doen wat we hebben afgesproken.
Kleur je politiek precies binnen de lijntjes, dan verval je in bureaucratie, waaraan ondernemers van nature een vreselijke hekel hebben. En aangezien we nu eenmaal democratisch hebben besloten dat de regeltjes zo zijn, zal je er wel naar moeten handelen. Dus dat de grenzen worden opgezocht en dus ook worden overtreden, door juist VVD-ers, is best begrijpelijk
Maar Edith Schippers mag wel denken dat in verkiezingstijd haar VVD-collega’s gebasht worden met allerlei dubieuze praktijken uit het verleden, als we werkelijk weten wat er allemaal heeft gespeeld en nog speelt, is de verkiezingstijd daarvoor veel te kort.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht