Parkeren

Twee weken geleden ging ik naar mijn moeder en die woont in een ouderenflat in het centrum van Oosterhout. In de omgeving van dit centrum is het uitsluitend mogelijk om betaald te parkeren. Betaald parkeren betekent hier: vooraf betalen met een pinpas of cash, of parkeren met een APP en dan achteraf betalen.
Ik stalde mijn auto niet al te ver van een parkeerautomaat en een vrouw kwam naar me toe met haar parkeerbonnetje en vroeg mij of ik dit wilde gebruiken. Het was tenslotte nog de gehele dag geldig en zij ging nu al weg. Graag ging ik hier op in, want een paar uur parkeren kost toch gauw een paar euro.

Het heeft ook iets sociaals als een wildvreemde dame zomaar jou eigenlijk een geschenkje geeft. Je gaat zowaar meer in het goede van de mens geloven met zo’n actie. Een rechter in Arnhem denkt daar echter anders over. Die heeft een vrouw veroordeeld omdat ze ook een parkeerbonnetje had gebruikt dat ze van een passant toegestopt had gekregen. Haar argument in de rechtszaal was dat de plek toch al betaald was en niemand enig voordeel heeft dat zij de auto daar parkeerde, behalve zijzelf. De belasting voor die parkeerplek was tenslotte betaald, toch? Nee, zei de rechter: diegene die de auto parkeert en het bonnetje betaalt is de belastingbetaler en elke bestuurder die op een betaalde parkeerplaats gaat parkeren moet dus eveneens belasting betalen. Dus wanneer je een kaartje overneemt ben je strafbaar, want je ontduikt de belasting. De rechter ging hierbij niet in op het feit dat de oorspronkelijke parkeerder teveel belasting heeft betaald en geen mogelijkheid heeft het teveel betaalde parkeergeld op te eisen. Dat is een zaak tussen de oorspronkelijke parkeerder en de gemeente en die zaak diende niet.
We leven in een rechtstaat maar hier zie ik toch een heel gekleurd beleid. Overal wordt hergebruik gestimuleerd om kosten te reduceren, maar als het de belasting betreft, geldt dit dus niet.
Slimmer is dus om niet meer vooraf te betalen, maar achteraf. Dat was tot voor kort niet mogelijk. Maar met de onlangs afgeschafte chipknip is het achteraf betaald parkeren wel in een grote versnelling gekomen. De chipknip diende destijds om het contant betalen in parkeerautomaten terug te dringen. Contant geld in de parkeerautomaat leidde vaak tot vernieling van het apparaat door vandalisme en diefstal van het geld. Met de chipknip werd dit beteugeld, maar toen eind 2014 deze betaalmogelijkheid werd afgeschaft, moest er iets anders komen. Veel parkeerautomaten zijn omgebouwd tot pinautomaten en gemeentes zijn in zee gegaan met service-aanbieders die met smartphone-apps parkeergelden achteraf innen. Ook zijn er veel parkeerautomaten verdwenen en enkel digitale betaalmogelijkheden gecreëerd. Achteraf innen heeft als voordeel dat je betaalt per minuut en dus niet meer dan nodig is. Er zijn ook parkeerautomaten waarmee je nog steeds alleen vooruit moet betalen. Verstrijkt de parkeertijd, dan kun je met zo’n app de parkeerduur verlengen. Je hoeft dus ook geen kaartje meer achter je voorruit te leggen. Lastig is dat dit weer niet bij elke gemeente met dezelfde serviceprovider gebeurt, waardoor je –als je een beetje actief de binnensteden van ons land afstruint- een aantal apps moet installeren zoals: ANWB onderweg, Park Mobile, Yellowbrick, APP-parking en Spotzi-parkeren. Elke app heeft zijn voor- en nadelen en uiteraard een iets andere gebruikservaring. Deze oplossing is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Vanwege de digitale tweedeling in de maatschappij waarbij vooral de ouderen niet uit zijn op deze nieuwerwetse wijzigingen, blijven pinnen en cash nu nog gewoon bestaan. Totdat de gemeentes gaan merken dat het leeuwendeel van de parkeerders gebruik maakt van het achteraf betalen en daardoor de inkomsten minder worden. Bijna iedereen die namelijk vooraf betaalt berekent de parkeertijd ruimer dan strikt noodzakelijk, dus per definitie wordt bij vooraf betalen meer afgerekend dan bij betalen achteraf. Dan is het een kwestie van tijd, totdat de gemeentes hun parkeertarieven gaan aanpassen. Ik schat in dat met achteraf betalen minimaal 20% inkomsten worden gemist. De digitale nitwit zal –zoals op zoveel plekken- ook nu weer de kosten voor zijn rekening moeten gaan nemen bij een tariefsverhoging, als de gemeentes al niet besluiten om het pinnen en contant betalen aan banden te leggen en alleen betalen via apps aan te bieden. Het analoge deel van onze bevolking – vaak wat ouder en ook minder bemiddeld- zullen hier fel op reageren, maar uiteindelijk ook mee moeten doen, willen ze deel uit blijven maken van deze moderne maatschappij. De hedendaagse, whats-appende rekenmeesters hebben allang berekend dat de ouderwetse betaalmethodes aanzienlijk duurder en risicovoller zijn dan de moderne. De oude betaalsystemen zouden eigenlijk weg moeten, waardoor het juist door de digitale nitwits komt, dat de prijzen zo hoog worden.
Zelfs bij het autorijden is het niet gemakkelijk meer om een digibeet te blijven.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht