Meerkat & Periscope

Een meerkat is een stokstaartje. Een klein beestje dat rechtop gaat staan om iets te zien. Met een periscoop kun je om een hoek kijken, waardoor je ineens ook van alles ziet. Deze twee benamingen zijn gekozen voor nieuwe social media-apps voor -voorlopig alleen nog- de Apple iPhone en iPad. Met deze apps kun je live filmmateriaal uitzenden via een twitterlink. Dus niet eerst met je smartphone een filmpje opnemen en dan achteraf op YouTube zetten, maar zonder enige aanpassing direct laten zien: het is een soort webcam op je smartphone.

Periscope heeft iets meer functionaliteit, zoals tot 24 uur na uitzending kunnen terugkijken van het gefilmde. Het is een onderdeel van Twitter. De ontwikkelingen gaan razendsnel en wat dit gaat brengen is nog niet duidelijk, maar in mijn fantasie zie ik al een aantal zaken ontstaan. Deze week riep een presentator op TV mensen al op om tijdens een evenement met Meerkat of Periscope te filmen. In hun live-verslag kunnen ze dan de filmpjes gebruiken om vanaf veel plaatsen de gebeurtenissen te volgen, waardoor je een mooi divers beeld krijgt van het evenement. Tot op heden was dit slechts mogelijk door heel veel kostbare cameraploegen in te zetten. Daarmee kan men dus goedkoop een evenement prachtig verslaan. De regisseur zal het er een stuk zwaarder door krijgen, maar de kijker zal het prachtig vinden.
Meerkat en Periscope zijn nu uitsluitend als iPhone App te downloaden. Bijkomend voordeel hiervan is dat de Apple camera’s van ongeveer gelijke –redelijk goede- kwaliteit zijn, dus wanneer je met velen zit te filmen valt de verscheidenheid in kwaliteit nog niet op. Dat verandert wanneer ook goedkope Android-toestellen met matige camera’s gaan live-streamen, maar zover is het nog niet.
Live streamen van beeld is een mooie nieuwe mogelijkheid, maar vraagt wel veel bandbreedte. De providers van 4G-netwerken vinden dit natuurlijk prachtig. Ga je met deze apps aan de slag, besef dus wel dat dit een aanslag doet op je databundel. Dus vooral doen waar onbeperkt WiFi beschikbaar is.
En wat gaan we dan zoal filmen en direct uitzenden? Zoals ik al aangaf zijn grote evenementen per uitstek geschikt om dit in te zetten. Maar je kunt veel verder gaan. Je kan je eigen live TV-station beginnen, waarmee je bijvoorbeeld een nieuwsuitzending kunt maken, die door iedereen kan worden bekeken die over een twitter-account beschikt. Interactie is daarbij ook mogelijk – mensen kunnen je bijvoorbeeld bellen. Nadeel is dan wel dat er een vertraging van ongeveer 10 seconden is.
Maar het kan ook vreselijk uit de hand lopen. Mensen kunnen dingen laten zien die niet geschikt zijn om direct te streamen. De filter is weg. Denk aan rampen, seksuele handelingen, ongelukken etc, waarbij de content weleens zeer schokkend kan zijn of de privacy kan schenden. En wat dacht je van evenementen zoals sportwedstrijden, concerten etc. waar je dik voor moet betalen om binnen te komen. Door dit te filmen met Meerkat of Periscope kan de hele wereld live meegenieten. Er wordt nu al veel gefilmd en kort erop gedeeld via Facebook e.d. Qua rechten had de organisator dan nog altijd de mogelijkheid om het filmpje te laten verwijderen van Facebook of YouTube, maar wanneer je direct filmt en dit niet opslaat, is die mogelijkheid weg. En als iemand zijn smartphone gebruikt tijdens een optreden of sportevenemenent kun je aan de buitenkant niet zien of er een foto wordt gemaakt of dat men live beelden via Meerkat uitzendt. Er zal een nieuw soort kat- en muisspel gaan ontstaan, waarbij mogelijk het meenemen van smartphones verboden gaat worden, of waar men op het terrein de telecomnetwerken gaat verstoren. Of men spoort via Twitter op wie waar uitzendingen heeft gemaakt en probeert zo iets te claimen bij de maker van het filmpje. Dat wordt erg ingewikkeld, zeker als het filmpje niet aanwezig is op het net. In principe heeft iedereen volgens artikel 10 uit het Europees verdrag voor de rechten van de mens het recht om te filmen, maar in dit zelfde artikel staat ook dat wanneer het filmen rechten schendt, men de filmmaker hierop wel kan aanspreken. Vandaar dat Meerkat waarschijnlijk opslag op het net niet mogelijk maakt. Daarmee creëer je hiervoor namelijk bewijsmateriaal.
Meerkat en Periscope zijn met live streamen van filmmateriaal een zeer interessante uitbreiding van de sociale media, maar ik vrees dat er enorme juridische conflicten gaan ontstaan als men de apps gaat inzetten bij evenementen waar de live-rechten zijn bepaald. Dat neemt niet weg dat deze toepassing tot verhoging van creativiteit zal leiden op het internet. Maar, hoe dit juridisch allemaal gaat lopen? De toekomst zal het leren.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht