Kwaliteit? Hij doet het toch?

Toen ik zo half in de twintig was vond ik het belangrijk om een goede stereo-installatie te bezitten. In die tijd waren er nog geen CD’s, nog geen internet en mijn muziekcollectie bestond uit een respectabel aantal LP’s, cassettes en singles. En ik had zelfs een bandrecorder, waar ook muziek op werd opgenomen. Muziek was voor mij heel belangrijk en ik vond het toen ook een punt om het een beetje goed te laten klinken. We lieten ons daarom informeren op de tweejaarlijkse tentoonstelling Firato in Amsterdam. Daar zagen en hoorden we de nieuwste snufjes op audiogebied. Vaak erg mooi, maar ook zeer prijzig. Goede apparatuur was en is erg kostbaar. In die tijd kostte een gemiddelde set van boxen, versterker, tuner en draaitafel van enige kwaliteit toch gauw zo’n 2000 gulden.

En wilde je dan maar een klein stapje verder, dan werd het al gauw twee tot drie maal duurder. Er was best een behoorlijke markt voor kwaliteitsaudioproducten. Met de opkomst van de CD-speler en slimmere versterkers met IC’s, werd de kloof tussen gemiddeld goed en echt goed zowel in prijs als kwaliteit kleiner, waardoor ook de aandacht verzwakte voor de betere installatie. De kloof tussen de prijs van een gemiddelde installatie en het high-end-spul werd alsmaar groter terwijl het kwaliteitsverschil dus kleiner werd. Vaak werden er aanpassingen gedaan voor snobs, zoals kostbare buizenversterkers aangeboden in een hifi-set, waarmee vooral een duur apparaat aan een onwaarschijnlijk verhaal over hoorbare kwaliteitsverbetering werd gekoppeld.
Inmiddels zijn we ruim dertig jaar verder en het lijkt erop dat geluidskwaliteit niemand meer iets interesseert. 95% van de gezinnen en alleenstaanden heeft een standaardsetje in huis, met vooral niet te grote luidsprekers en een redelijke geluidskwaliteit; gekocht voor niet al teveel geld.
Het feit dat we met smartphones en tablets onze muziekverzameling met ons meesjouwen of via een app kunnen benaderen, devalueert het geluidskwaliteitsniveau nog meer. Het lijkt wel of het niemand meer interesseert. Sommige muziekliefhebbers zijn inmiddels zo gek geworden dat men de LP weer heeft herontdekt, want die traploze analoge weergave moet toch de digitale CD kunnen overtreffen? De CD die sinds de introductie in de jaren 80 qua indeling niet is veranderd. Een tijd heeft men nog getracht een kwalitatief betere SACD (Super Audio) te slijten, maar ook deze -toch hoorbaar- betere versie van de CD heeft het niet gered. Je moest er tenslotte ook weer een aparte afspeler voor kopen. Dat een LP beter klinkt is natuurlijk onzin. Je hebt bij alle platenspelers last van rumble, wow, flutter, tikken en als de naald naar het midden gaat wordt de afstand die de naald aflegt per ronde kleiner en dus wordt ook de kwaliteit slechter. Bovendien moet een platenspeler als een rots staan, geen kapotte naald hebben, de dwarskrachtcompensatie perfect zijn ingesteld. Je krijgt er bovendien gratis een knapperend houtvuurtje bij als je een LP draait. En die LP’s? Een goede persing is van levensbelang. De kans dat jij een platenspeler hebt of kan betalen die al deze negatieve eigenschappen opheft, acht ik niet groot. Onzin dus. Het is alleen maar om met je maten mee te pochen en als aanleiding te zien om eens echt naar muziek te luisteren.
Voor beeldkwaliteit heeft een soortgelijke ontwikkeling plaatsgevonden. De beeldkwaliteitstandaarden zijn snel verhoogd en zijn bijna op elk scherm in volle glorie te zien. Echter ook hier slaat de tablet en smartphone toe. Veel beeldcontent wordt vrijwel uitsluitend nog op kleine schermen afgespeeld, waardoor de kwaliteit nauwelijks meer een issue is. Kwaliteit ga je buitenshuis bekijken .Enkel bij bioscoopfilms waar 3D, donkere basgeluiden en binnenkort virtual reality een rol spelen kan men met kwaliteit de kijker nog wel boeien. Maar voor het huis-, tuin- en keukenwerk is de tablet of smartphone goed genoeg tegenwoordig.
Daarmee wordt ook de aandacht voor beeld en muziek minder. Het aanbod is zo groot, dat het alom voorradig en veel is. Enkel alleen statisch beeld vindt de consument niet goed genoeg meer. Kijk maar naar de website van Dongen Homespot. Jarenlang werden er veel fotoalbums geplaatst en bekeken, maar de laatste jaren worden er bijna nog uitsluitend filmpjes geplaatst, die door iedereen te bekijken zijn via YouTube. Ook moet het niet meer zo lang zijn allemaal.
Een totaal andere wereld dan dertig jaar geleden speelt zich nu op mediagebied af, waarbij kwantiteit het wint van kwaliteit. De toegankelijkheid om zelf redelijk beeld- of geluidsmateriaal te maken is hoe langer hoe beter. Dat zal het aanbod nog groter maken. De vraag is alleen of kwaliteit het nog ooit gaat winnen van kwantiteit. Voorlopig staat kwaliteit nog met 5-0 achter.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht