Sesamstraat

Deze week een enorme ophef over een kinderprogramma op TV. Sesamstraat verdwijnt van NPO1. Kinderen zullen niet meer kunnen slapen, worden depressief en krijgen een ontwikkelingsachterstand, aangezien pa of ma staan te hyperventileren doordat ze blijkbaar niet in staat blijken te zijn drie knopjes in te drukken op hun afstandsbediening om het verlossende programma op het juiste tijdstip alsnog te bekijken op Zappelin Xtra. Maar dat is niet het probleem: Geld is het probleem.

Zapp Xtra is een TV-zender die weliswaar in het standaardaanbod zit, maar waarbij je wel een mediabox moet hebben en een “digitaal” pakket. Het kost dus geld, want je moet een mediabox huren of kopen of een kaarthouder in de TV. Als men deze investering niet doet, is Sesamstraat alleen nog op TV te bekijken via mediaplayers vanaf een PC of tablet met zoiets als Chromecast of AppleTV. Want via internet is het programma sowieso gratis te zien. In principe is de bereikbaarheid van Sesamstraat er nog steeds als je alleen een mediaboxloos basispakket en een internetverbinding hebt, maar dan moeten de ouders of oppasoma’s en –opa’s zich gaan verdiepen in techniek, waarmee ze in hun hemd gezet worden door hun kleinkinderen. De ouders of grootouders raken daarmee de controle kwijt en dat is juist wat ze niet willen. Maar liefst 91% van de mensen die op de poll van BNDeStem over dit onderwerp gisteren hebben gestemd, vond dat Sesamstraat op NPO1 moest blijven. Dit is weer zo’n typisch horkerige opstand tegen de vooruitgang. Ik ben bijna 59, maar mijn afstandsbediening staat niet vastgeroest op één zender. En dat is bij iedereen zo. En een niet digitaal tv-abonnement lijkt me voor de meeste huishoudens heel vreemd. Op de aanschaf van televisies wordt totaal niet bezuinigd. Ze zijn zo groot dat de muur in de huiskamer niet meer hoeft te worden behangen. En dan zal men gaan bezuinigen op een mediabox of digitale kaarthouder, waardoor de meeste zenders slechts in matige standaardkwaliteit worden doorgegeven?
We zappen ons suf, nemen programma’s op, kijken hoe langer hoe meer achteraf via de “gemiste uitzendingen”, huren een on demand kanaal, waar we ook van alles op kunnen bekijken. En dat alles doen we niet alleen op onze TV, maar hoe langer hoe meer op onze tablets, phablets, smartphones, laptops etc. What’s the problem?

Waarschijnlijk is deze opstand sowieso ingegeven door de oppasoma’s en -opa’s. Zij willen op dit tijdstip de uitzending van MAXX zien op NPO1, terwijl de kindjes moeten Sesamstraten op Zappelin Xtra. Dat brengt een generatieconflict met zich mee. Maar ook hier geldt dat je al deze programma’s kan opnemen of achteraf terugkijken. Of de kids kijken op de tablet, die ze ongetwijfeld zullen hebben. Het is werkelijk een storm in een glas water.

We zullen moeten wennen aan het nieuwe TV kijken. Vroeger betaalden we kijk- en luistergeld en hadden we een handjevol zenders. Nu betalen we geld aan onze netwerkprovider, KPN, Telfort, Ziggo of video providers zoals Netflix, FOX sport, HBO, Film1 of Videoland. Maar de keuze ligt wel bij uzelf. Met een beetje pech betaal je om alles te willen volgen wel 50 euro per maand aan extra abonnementsgelden. Daarvoor heb je oneindig veel zenders binnen bereik. Oneindig, want ook op het internet wordt gestreden om de kijker, zoals door YouTube. Helaas heb je maar één stel ogen en maximaal ongeveer 17 uur per dag om alles te volgen als je niets anders te doen hebt. Een bijkomend nadeel is dat het wel heel toevallig is als je met je collega’s bij het koffieapparaat ontdekt dat je naar hetzelfde tv-programma hebt gekeken. Als onderwerp om terug te blikken en te keuvelen zijn TV-programma’s, afgezien van nieuwswaardige gebeurtenissen, passé.

TV en films on demand is wel de oplossing. Ik heb nooit iets begrepen van al die mensen die continu films downloaden en al die films –vaak illegaal- in bezit wilden hebben. Heb je eenmaal een film gezien, dan hoef ik die zeker de eerste vijf jaar niet opnieuw te zien. Niets zo gemakkelijk dan vanuit de luie stoel alles wat je maar wil bekijken onder de knop te hebben op het moment dat jou het uitkomt. En ja dat kost wat geld. En dan wordt er dus weer gemopperd in dit land. Dat we in het verleden kijk- en luistergeld moesten betalen wat relatief veel duurder was en dure internetabonnementen afsloten om maar genoeg te kunnen downloaden, dat zijn we inmiddels vergeten. En we hoeven ook niet met een plastic tasje meer door weer en wind om de gehuurde videoband of DVD te halen of te brengen. Wat een vooruitgang.
En dan zitten we hier te mokken omdat we 3 knopjes op onze afstandsbediening moeten indrukken om de kinderen voor de TV te sussen. Welterusten Nederland.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht