Omdenken

De VVD stopt de kop in het zand als het gaat om de klimaatverandering die in volle gang is. In het meest gunstige geval zouden we de opwarming een paar jaar kunnen uitstellen, volgens de liberalen. Nu en! En weten die linksen wat dat dan allemaal kost als we dat willen bereiken? Rechts Nederland draait graag het hoofd om bij problemen. Zo ook over het naderende fileleed wat ons de komende jaren staat te wachten. De Telegraaf kopte van de week met een voorpagina-artikel, dat we over 20 jaar in de file wonen.

Dat doet me dan weer denken aan een kinderserie van de VPRO van pakweg 15 jaar geleden, waarbij “Zeeuws Meisje” de mensen in de eeuwigdurende file kwam voorzien van eten en drinken, omdat ze met haar bijzondere Zeeuwse hoofdtooi over de file heen kon vliegen. In plaats van uitdagingen te zien in de komende problematiek, blijft men volharden in het gebruik van minerale grondstoffen en de daarmee aangedreven automotoren. Of kijk naar het laffe compromis over de inzet van vervuilende steenkolencentrales. Dat komt erop neer dat we deze centrales gaan sluiten als de kolen op zijn.
De VVD ziet de verduurzaming van onze planeet als een grote bedreiging van hun huidige verdienmodel. Binnen het huidige model kun je –zonder erbij na te denken- volgens eeuwenoude conventies nog jaren ongeveer dezelfde winstmarges blijven maken, zonder in te grijpen. Ingrijpen betekent namelijk een trendbreuk. De traditionele wereld gaat dan op zijn kop en per definitie betekent dit dat ook de wereldorde verandert. De industriëlen van vroeger missen de boot en nieuwe initiatieven – met hun nieuwe bazen- pakken de leiding over. Dat past niet in het conservatieve straatje van de liberalen. Alles moet vooral hetzelfde blijven. De beste methode is het ontkennen van het probleem en dit hard blijven roepen. Fossiele brandstoffen op? Amahoela! Er ligt nog zat onder natuurgebieden en de noordpool en er is nog plenty schaliegas. Waar hebben we het over? Zelfs als tientallen vooraanstaande Nederlandse professoren aan de alarmbel trekken, wordt dit afgedaan door VVD-woordvoerder Bosman als een goedkoop verhaal. Ook de KNMI wordt door de VVD weggezet als een partijdig links bolwerk, omdat de KNMI de klimaatverandering zien als een “code oranje”. De KNMI is er juist om ons te waarschuwen voor veranderingen. Alleen de VVD ziet dit niet en zet dit instituut nu bij de tegenstanders.
Maar verduurzaming hoeft zeker niet te betekenen dat we minder welvarend hoeven te worden. Ik weet nog wel toen ik 25 jaar geleden nog als hoofd verzekeringen bij de Rabobank Oosterhout werkte, dat ik regelmatig glastuinders sprak. Die klaagden steen en been als de gasprijzen stegen. De hogere stookkosten beïnvloedde de opbrengst direct. Twintig jaar later zijn het dezelfde glastuinders die energie in de vorm van warmte kunnen leveren als energieleverancier. Door ondergrondse opslag van warmte bij zonnig weer, worden deze reserves in de kas aangesproken als het kouder wordt. Daardoor hoeven ze minder gas af te nemen. Een typisch voorbeeld van andersom denken: maak van je kostbaar probleem een winstgevend doel. We zien dit soort initiatieven inmiddels ook in de afvalverwerking. Nu betalen we nog volop om ons afval aan te bieden, maar binnen een aantal jaren dient afval als grondstof en brengt het geld op.
Wachten totdat de schaarste zo groot wordt dat er wellicht een wereldoorlog uit voortvloeit en ecologisch de wereld in korte tijd wordt vernietigd is helemaal geen optie. Door de reactieve opstelling van de zittende –rechtse- macht in het bedrijfsleven zijn we nu al rijkelijk laat met innoveren om dit “omdenken” in te zetten.
Precies hetzelfde als met het door de Telegraaf aangekondigde fileleed. Als het zo doorgaat zullen de files substantieel langer worden. Als dat zo is, zal men toch moeten vaststellen waarom we zo nodig van A naar B moeten. Gaat het om het vervoer van goederen, dan zal dit zeker het geval blijven. Maar waarom moeten we toch altijd elkaar opzoeken? We kunnen in werksituaties met behulp van middelen als bijvoorbeeld “Skype voor Bedrijven” prima op afstand samenwerken in groepsverband. Sinds 1,5 jaar zetten we dit in bij ons landelijk verspreide bedrijf in en sindsdien maak ik nog minder dan de helft van mijn zakelijke kilometers op jaarbasis. Bovendien kan ik veel meer vanaf thuis doen, dus ook deelnemen aan vergaderingen.
De reactieve Telegraaf houdt totaal geen rekening met die technologische ontwikkelingen en schreeuwt alleen om meer asfalt – al hadden ze zelf bedacht dat deze oplossing ook eindig is-, waardoor het probleem in hun ogen alleen maar groter wordt.
Maar volgens mij keert de wal het schip als de reistijd niet meer in verhouding staat met de effectieve opbrengst van het bezoek. Dus zal ondernemend Nederland – en dat is vooral het middenkader en niet de handenschuddende top – al snel gaan uitwijken naar middelen als videoconferences en Skype.
Het wordt tijd dat de VVD-mensen naar de cursus “Verduurzaming Voor Dummies” gaan om te leren te denken in kansen in plaats van bedreigingen. In principe liggen de grootste mogelijkheden om te veranderen bij de zittende macht, omdat ze de middelen en het netwerk hebben om zaken te kunnen beïnvloeden. Nu alleen nog de ogen openen en visie tonen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht