Vuurwerk? Nou nee….

Blijkbaar zijn dingen die illegaal en niet mogen het leukst om te doen. Vooral kinderen en jongeren zijn hier gevoelig voor. Neem vuurwerk afsteken voor particulieren: het mag nooit, behalve oudjaar tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts. Dat is een vreemde en typische regelgeving. Je bent strafbaar als je het eerder en later doet, en in de periode dat het wel mag, mag je alleen legaal vuurwerk afsteken. Word je gesnapt met illegaal vuurwerk, dan kun je een boete krijgen tot wel €380,00. Steek je legaal vuurwerk af buiten de gedooguren oudjaarsnacht dan loop je het risico op een bon van €100,00.

Het risico dat je gepakt wordt vanwege deze overtreding is echter bijzonder klein. Alles bij elkaar zijn er tot nu toe in Nederland zo’n 600 overtredingen bestraft, terwijl er bij het meldpunt vuurwerk al meer dan 40.000 klachten zijn. Terwijl het bij lange nog geen 31 december is, en we in een redelijk rustige buurt wonen heb ik het idee dat we in Homs of Aleppo wonen. Gelukkig zijn we nog niet getroffen door een voltreffer. Onze beesten worden er wel erg zenuwachtig van. Waarom doet de politie niets? Nou, heel simpel: ook een politieagent mag zijn dagen niet overnemen naar het volgende jaar en neemt daarom -noodgedwongen- maar vrij tussen kerst en nieuw. Er zijn dus geen agenten om bekeuringen uit te delen en als er al keuzes gemaakt moeten worden, waarbij politie-inzet nodig is, dan is vuurwerkoverlast wel het laatste waar men op af gaat. Dat snap ik ook wel, maar door dit levensgroot in de kranten en de overige media te vermelden geef je de illegale vuurwerkontsteker een vrijbrief om zijn gang te gaan. De pakkans is miniem. In deze tijd is het ook wel erg moeilijk om het vuurwerkbeleid zoals de politie nu uitvoert geheim te houden. Met de social media hoeven maar een paar “lekken” in het korps dergelijke uitspraken te doen en de boodschap ligt op straat.
De grootste zondaars zijn jonge kinderen. Alle vuurwerk dat nu wordt afgestoken is illegaal, want legaal kun je vuurwerk pas de drie laatste dagen van december kopen. Maar jonge kinderen zouden onder toezicht moeten staan van ouders, maar blijkbaar vinden die het zelf ook stoer en kijken dus de andere kant op, als ze al in de buurt zijn. Een mooi voorbeeld dus qua opvoeding. Tot voor kort mocht men nog vanaf 10.00 uur ’s morgens op oudjaar vuurwerk afsteken. Mede naar aanleiding van een poll die Dongen.Nieuws heeft gehouden in 2013 is dit beleid door de gemeente wat aangepast en is 10 uur ’s ochtends zes uur ’s avonds geworden. 35% van de respondenten op de poll vond overigens afsteken van 10 uur ’s avonds tot 2 uur ’s nachts de beste optie, naast de keuzes: geheel verbieden (20%), één groot centraal vuurwerk in Dongen (20%) en laten zoals het was (25%). Er is dus voor een slap alternatief gekozen.
Maar als er dus niet bekeurd wordt als men vuurwerk buiten de gedooguren afsteekt, dan heeft het helemaal geen zin om deze tijden af te spreken. De klachten gaan niet alleen over de knallen, maar ook over vandalisme. Er worden complete vuurwerkbommen gemaakt waarmee brievenbussen, vuilcontainers en prullenbakken worden opgeblazen. Dit kost de gemeenschap in Dongen ieder jaar tussen de 10.000 en 15.000 euro. Dat gaat van onze OZB af. Dat geld kan de gemeente aan heel wat zinniger zaken besteden. En dan hebben we het nog niet over de afval achteraf. Tot voor kort kwam een veegwagen van de gemeente al op 1 januari de wegen schoonvegen, maar deze verantwoordelijkheid heeft de gemeente nu bij de bevolking gelegd. Iedereen moet zijn eigen stoep en stuk weg schoonvegen. Deze wijziging is ludiek gebracht door er een soort wedstrijd van te maken: er is een cadeaubon en zelfs een tablet te verdienen als je in een speciale zak het vuurwerkafval op 2 januari aanbiedt op één van de vijf locaties in Dongen. Die zak moet je dan wel een paar dagen eerder ophalen bij de vuurwerkverkooppunten, de Coolhof of het gemeentehuis. Ik ben benieuwd hoeveel Dongenaren hieraan mee gaan doen. Blijkbaar zien ze in deze actie ook een mogelijkheid om te bezuinigen. In mijn optiek zal de troep daarmee waarschijnlijk langer op straat achterblijven.
We zijn een meester om regeltjes te bedenken die onmogelijk gehandhaafd kunnen worden en de gemeenschap is geniaal als het gaat om het ontduiken ervan. Als handhaving onmogelijk is heeft de regel totaal geen zin.
Zal 2016 hier iets in veranderen?

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht