Wintertijd

Nog nooit is er zoveel gezeurd over de overgang van zomer- naar wintertijd als dit jaar. Opgejaagd door een lobby in het Europese parlement om het halfjaarlijkse klokkenspel te beëindigen. In 1977 is dit ingevoerd met het idee dat het energie zou besparen. We kwamen toen net uit de oliecrisis en men dacht dat een uurtje langer licht in de zomer toch wel zou helpen minder energie te verbruiken. In 2017 blijkt dat energievoordeel niet echt soelaas te bieden. Hoe langer hoe meer wordt energie milieuvriendelijk opgewekt en is het rendement door gebruik van onder andere LED-verlichting hoger en de besparing minder meetbaar.

Als je sommige wetenschappers moet geloven wordt ons bestaan bedreigd door de halfjaarlijkse tijdwisseling. We raken uit onze normale doen, evenals de dieren en daardoor ontstaat er veel ellende. Blijkbaar worden er meer dieren aangereden als we plotseling een uur eerder op pad gaan en sommige mensen zijn weken ontregeld door het uurtje tijdverschil. Vervolgens stapt de Nederlander zonder schroom in het vliegtuig om zijn vakantie door te brengen in oorden waarbij het tijdsverschil vele uren is. En daar hoor je niemand maanden over klagen.
Kijk, de tijd verzetten is niet handig. Ook ik zou dit liever anders zien. Nog steeds gaan niet alle klokken vanzelf om. Wel alle tijd die verbonden is met het internet, maar bijvoorbeeld klokradio’s, simpele keukenapparatuur, mechanische klokken en horloges en ook nog vele auto’s moeten handmatig verzet worden. Dat is in sommige gevallen, zoals bij kerkklokken, een heel gedoe.
Maar mijn devies is heel simpel: Schaf de wintertijd af. Continu gaat de discussie over het afschaffen van de zomertijd, maar juist de wintertijd is veel vervelender. En zeker omdat ons land formeel helemaal niet hoort tot de tijdszone van West Europa. De Duitsers hebben tijdens de bezetting de klok verzet om in het gehele Duitse Rijk de klok niet te hoeven verzetten. Totdat zij ons land binnen vielen, hadden we hier in Nederland Greenwich Mean Time. Dat past ook het beste als we de positie van ons land ten opzichte van de zon bekijken. Zouden we zomertijd afschaffen en de Engelse tijd weer overnemen, dan hebben we geen last meer van de halfjaarlijkse klokkenverzetterij en kunnen we in de zomer nog steeds lekker lang bij daglicht buiten zitten. Dat houdt dan wel weer in dat we bij de Duitse grens ons horloge moeten verzetten, wat voor de logistieke wereld zeker niet handig is, maar de meeste Nederlanders blijven gewoonlijk in Nederland, dus die hebben daar geen last van.
En als de Duitsers ook GMT aan gaan houden is er al helemaal niets aan de hand.
Een argument om de zomertijd af te schaffen is dat het dan ’s ochtends wel erg lang donker blijft in december en januari. Maar zelfs in de wintertijd vertrek ik nu ook terwijl het nog donker is en kom ik terug als het alweer donker is. Dat maakt niet zoveel verschil. Tijdens de spitsuren is het sowieso donker zowel nu als bij afschaffing van de wintertijd. De dag wordt er niet langer door.
Hoe het uitpakt? De tijd zal het leren.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *