Kop in het zand

Thierry Baudet is van mening dat de klimaatdoelstellingen die we ons stellen onzin zijn. Hij beweert (en daarmee dus ook 25% van het totale politieke electoraat) dat we lekker door moeten gaan met het verbranden van fossiele brandstoffen, zolang deze voorradig zijn. Zijn idee is dat de invloed van de mens op het klimaat marginaal is, ondanks dat dit door vele wetenschappers wordt ontkend.
Het klimaatbeleid van Forum voor Demagogie kent drie punten: terugtrekken uit Parijsakkoord, investeren in echte innovatie en gewoon doorgaan met fossiel, zoals iedereen. Als wij maar voor een heel klein deel verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, waarom zouden we het ons moeilijk maken? Het is zeker niet helemaal duidelijk wat de mens nu werkelijk bijdraagt aan de klimaatverandering, maar het gedrag van de mensen zal zeker een enabler zijn om die klimaatverandering te versterken.

De grootste vervuiler en aanjager van de CO2 uitstoot is de industrie. Vooral de Westerse en inmiddels ook al Oosterse wereldbevolking is verslaafd aan spullen en vooruitgang. Beide aspecten zorgen voor een aanslag op ons milieu. Ook al zou in Nederland de uitstoot van CO2 niet toenemen, door de groei in Afrika en Azië zal het verbruik van fossiele brandstof en de daarmee gepaard gaande CO2 uitstoot alleen maar groeien. Zeker in landen, waar de overheid geen grip heeft op de industrie zal men zeker eerst willen profiteren van de vooruitgang, voordat men aan klimaat of milieu wil gaan denken. Vooruitgaan is overleven in die landen.
Baudet vergeet, dat wanneer we gewoon doorgaan met het opmaken van de fossiele brandstoffen, de prijzen van energie gierend uit de klauwen gaan lopen als we niet tijdig een echt alternatief hebben. Uiteraard is het beter om internationaal klimaatafspraken te maken om je concurrentiepositie te beschermen. Dat is lastig en ook hier geldt: verbeter de wereld begin bij jezelf. Baudet werpt dan tegen dat we slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. We zijn een rijk land en we hoeven ons niet zoveel zorgen te maken over overleven. In de pyramide van Maslow zitten we hier met velen al dicht bij het topje, waar eigenbelang over zou moeten gaan naar zingeving: iets doen voor een ander of ten behoeve van een groot idee. In dat stadium zijn we in Nederland inmiddels bijna. Dus al is onze bijdrage uitermate gering, doordat we in de mogelijkheid verkeren, kunnen we ook een voorbeeld stellen aan de rest van de wereld: een gidsland, zoals we op diverse vlakken dit al meer zijn geweest. En met een beetje slimmigheid hoeft dit niet te betekenen dat we verder achterop sukkelen. Alle klimaatmaatregelen stimuleren de industrie om oplossingen te bedenken. Als we dit dan ook doen en hier ook de middelen produceren, levert dit een grote economische drive op. Denk in kansen in plaats van bedreigingen. Bovendien kunnen we ons weer onderscheiden door kennis op te doen en te etaleren en de wereld voorbereiden op een tijd zonder fossiele brandstoffen. Zo kunnen we deze kennis ook weer exporteren. En dat kunnen we goed.
Baudet denkt dat we kunnen uitzingen tot er thoriumcentrales zijn ontwikkeld die zonder uranium en CO2 goedkoop energie kunnen ontwikkelen. De vraag is of we zolang kunnen wachten en ons dus afhankelijk opstellen. Met groei-economiën in Afrika en Azië en de kop-in-het-zandmentaliteit van populistisch Nederland kan het snel gaan met olie, kolen en gas. Ingenieurs verwachten pas op zijn vroegst in 2040 echte ontwikkelingen te kunnen presenteren op het gebied van thorium. Kan er ondertussen allang een derde wereldoorlog zijn uitgebroken met energie als inzet. Dáár zitten we op te wachten.

Niet alleen het klimaat, maar ook ons milieu staat op zijn kop. In de zeeën zwermen plastic bergen die de fauna ter plekke ernstig bedreigen en waarover wij ons zouden moeten schamen. Overal zie je plastic om je heen. Alles is verpakt en soms zelfs dubbel of driedubbel. En als we dit niet goed scheiden is verbranden de enige optie. Met het plastic-zakkenverbod is een begin gemaakt aan het einde van verspilling, al wordt dit niet door iedereen nageleefd. Waarom staat er niet op elke verpakking in welke afvalstroom dit moet worden afgevoerd? Bijvoorbeeld met een kleurenaanduiding. Maar koop je een elektrisch apparaatje – weggooien door in te leveren bij de milieustraat –, verpakt in dik plastic: PMD?, in een doosje met tempex bollen (ehum: restafval en het doosje bij papier) in een plastic zakje (eigenlijk verboden). O ja het thermisch geprinte bonnetje mag niet bij het oud-papier! Dit kan simpeler.

Hoe vaak moet je niet turen op een flesje om vast te stellen of er statiegeld op zit. En waar blijven de duurzame vervangers voor plastic zakjes voor consumenten om te voorkomen dat je boodschappen nog enigszins in natuurlijke vorm thuiskomen. Speciale vervoerbakjes voor vleeswaar en groente zijn welkom.
In West Europa hebben we zoveel troep dat we daar in gaan handelen. Uiteindelijk belandt onze troep in arme Zuid-Oost Aziatische landen, die de zaak verbranden of in zee dumpen. Wij hebben onze handen schoon en het probleem afgekocht.
Er zou een afvalscheidingsdatabase van alle producten moeten zijn met een afbeelding van het product en waar de verpakking of de inhoud dan moet worden gedumpt. Een letterlijk schone taak om door een startup te laten opstellen geïnspireerd door het ministerie van infrastructuur en waterstaat. Helaas komt het woord milieu op de hoofdpagina van dit verantwoordelijke ministerie niet voor.

Van de overheid moeten we het ook al niet hebben.
En we kopen hoe langer hoe meer digitaal wat ook een enorme boost geeft aan de verpakkingsindustrie en de bezorgdiensten. Ook dit moet gestopt worden. Ophalen voortaan bij goed bereikbare distributiecentra en wie aan huis gekluisterd is door ziekte of immobiliteit krijgt een soort permissie, zodat er alsnog iemand op een fiets of elektrisch voertuig de goederen kan komen brengen.
Welke stad gaat dit invoeren in bijvoorbeeld 2022? Nog niets van gehoord.

We moeten eens ophouden met praten en gewoon aan de slag gaan; ieder naar zijn vermogen. De kop in het zand steken zoals minimaal een kwart van Nederland electoraal doet en wil, leidt tot mondiale onrust, een slecht milieu en ook tot kostenverhoging.

Ook daar zitten we op te wachten

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *