Smakelijk Eten?

Ik heb overgewicht. En ook een aantal andere ouderdomskwalen die mannen boven de middelbare leeftijd nu eenmaal kunnen krijgen als ze een Bourgondische levensstijl erop na houden. Hoe langer hoe meer lees je in de krant of zie je op TV dat veel voedsel slecht voor je is, terwijl we dit voedsel al sinds mensenheugenis eten. Ik vond destijds de pot van mijn moeder en haar moeder heerlijk, maar als ik nu bekijk wat ze destijds ons voorschotelden, was alles te vet, te zoet, te zout en te koolhydraatrijk. Ik denk als ik nu nog eens een soepje van oma zou proeven, ik het niet meer weg zou kunnen krijgen. Bovendien gaven ze me ook te veel. Niet dat ik destijds ooit iets weigerde, maar de dames haalden er erg veel voldoening uit om mij -als dankbare afnemer van het voedsel- vet te mesten.

Ze hadden allebei schaarste gekend, dus dit was een soort compensatie dat wij maar niets te kort kwamen. Ondanks het zoute, zoete en vette eten zijn beide dames toch dik 90 jaar geworden.
Maar eten is inmiddels in de verdomhoek terecht gekomen.

Om te beginnen wil ik het hebben over een paar basis ingrediënten: suiker is verslavend en slecht, vol met dikmakers en de kans op diabetes 2 is groot als je hiervan het nodige inneemt. Bovendien word je er hyperactief van en krijg je gaatjes in je tanden. Zijn vervangers voor suiker dan beter? Welnee vervangers als aspartaam en sacharine zijn net zo slecht, maar op andere vlakken.

Zout kan echt niet meer. Je bloeddruk stijgt door het plafond. Daar moet je mee ophouden. Alternatieven voor zout zijn specerijen. Al brandt je achterste weg na een scherpe maaltijd; altijd nog beter dan een te hoge bloeddruk waardoor je aders uit elkaar spatten.
Vetten mag ook niet. Alleen onverzadigde vetzuren mogen je lichaam opnemen. Met bestanddelen als Omega 3 en 6 kom je hier nog mee weg. Maar de verzadigde vetten, die zijn pas erg! Daar krijg je kanker van, hart- en vaatziekten en je wordt te zwaar. Ook gaat het slechte deel van je cholesterolwaardes LDL ermee omhoog. Dus geen roomboter, volle melk- en kaasproducten, vet vlees, koek, gebak, chocolade, frietjes en snacks.
Nou, dan maar fruit eten, dus. Vergeet het maar. Ons fruit en vooral aardbeien worden ondergedompeld in pesticiden en bijvoorbeeld bananen, mango’s en kersen bevatten veel te veel calorieën. En van calorieën moeten we er ook niet te veel van binnen krijgen

Of groente? Eet vooral geen spruitjes. Daar zit Raffinose in, waarmee je lichaam zich ontwikkelt tot een broeikascentrale. Eet ook niets uit potten of blikken. Allemaal te zout met conserveringsmiddelen en smaakverbeteraars. Een no-go-area. Mais moet je ook maar laten staan, want die bevatten niet-lichaamseigen proteïnen, waardoor je lijf ziek kan worden. Aardappels ontdoen we nogal eens van zijn schil: funest! Ontdaan van zijn jasje en vooral gefrituurd is het een koolhydraatexplosie.Heerlijke paprika’s kunnen ook echt niet meer: vol met Solanine, puur gif!Laat vooral ook de erwten aan je voorbij gaan: een hoge glycemische index, waardoor je bloedsuikerwaardes verhogen. Spinazie dan? Vergeet het maar. Meer dan 55 soorten pesticiden worden over deze groene groente uitgestort.Met witte rijst en pasta’s ook uitkijken: gluten- en koolhydratenbommen zijn het!

Of vlees eten? Kip zou ik niet eten als ik u was. Vol met campylobacter waardoor je voedselvergiftiging krijgt.Varkensvlees is ook erg slecht. Dit heeft een te hoog vetgehalte veroorzaakt aderverkalking en zit vol met gifstoffen en antibiotica. De beesten leven bovendien in zware stress, zijn ziekteverwekkers door voeding met zware metalen, veroorzaken allergische reacties (hostamine) en ze krijgen groeihormonen toegediend.Rood vlees zou ik ook overslaan: slecht voor darmen, nieren, slapen, voor mannen is het slecht, cholesterol, reuma en het milieu.

Brood dan? Brood is ongezond, granen met gluten zijn gevaarlijk en onnodig. Brood bevat Caseïne. Dit zou hart- en -vaatziekten, kanker, autisme en de ziekte van Crohn kunnen veroorzaken. Zelfs volkorenbrood is niet geheel van volle graankorrels gemaakt en wellicht wel gezonder dan andere broodsoorten, maar het blijft brood. Ze zijn ook nog eens niet erg voedzaam en de eiwitten erin zijn niet van veel nut. Tarwe kan ook vitamine D tekort verergeren. En dan ook nog die koolhydraten.

Kunnen we eigenlijk nog wel iets drinken? Melk is het witte vergif. Een veelgehoorde stelling: melk is voor kalfjes, en mensen zijn geen kalfjes.Alcohol moet je mijden: verslavend, het is een dikmaker, kan borstkanker veroorzaken en je wordt suf. Wijn drinken is net zo erg als sigaretten roken. Drink ook vooral geen suikerhoudende dranken en ook niet met suikervervangers, want dat is ook niet goed voor je.En uiteindelijk blijkt dus dat alles gevaarlijk is wat je in je mond stopt. Maar sommige dingen zijn iets minder slecht als je ze met mate eet. Maar wanneer bereik je nu die maat? Uitwijken naar pillen met multivitaminen om toch nog iets gezonds binnen te krijgen blijkt ook geen alternatief. De consumentenbond heeft onlangs aangetoond dat van de 61 onderzochte merken multivitaminen, maar liefst 50 ongezond zijn.

Ik geef het op: dan maar vijf jaar eerder dood. Gelukkig weet je niet wanneer het zover is, dus die vijf jaren blijven relatief.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *