Gaat het wel goed in Nederland?

We zijn de vierde concurrerende economie van de wereld. We moeten alleen Singapore, de VS en Hongkong nog voor ons dulden. Applaus zou je zeggen. Het feit dat de VS voor ons staat maakt het lijstje verdacht. In Nederland is ongeveer 1 op de 17 mensen arm. (Kleine miljoen mensen). In de VS is dat 1 op de 7. Hoe kan het dan een concurrerende economie zijn en hoog in het lijstje staan? Blijkbaar worden mensen in de VS te weinig betaald, want ze raken in de schulden en zo ontstaat armoede. Dat lijkt in Nederland ook te gaan gebeuren.

Rechts Nederland maakt fors gebruik van tijdelijke arbeidskrachten en ZZP-ers om zo geen afhankelijkheid te scheppen met de conjunctuur. Gaat het minder dan gooien ze gewoon die tijdelijke krachten eruit. En zolang het goed gaat mogen ze blijven werken. Dus dat nu iedereen zowat aan het werk is, komt alleen omdat we op deze manier concurrerend zijn. Als er een recessie komt – en die zal er echt wel komen- dan stort heel het kaartenhuis in elkaar en barsten we weer van de werkelozen. Ondertussen is nu onze banenmarkt zo overspannen, dat we overal mensen tekort komen: in het onderwijs, bij de politie, in de zorg en nog op tal van plaatsen. En dan blijkt dat de banen ook nog eens onderbetaald zijn en daarom niet populair. De jeugd wordt liever communicatieadviseur of marketingmedewerker. Goed betaald en iets waar de Nederlander in ieder geval helemaal niet op zit te wachten. Die is het al jaren beu dat iedereen op zijn huid zit op internet of langs de deur komt om energiecontracten en loten aan te smeren of goede doelen te laten steunen. Maar werken met de handen of voor mensen zorgen wordt nog steeds slechter betaald dan ‘kantoorbanen’. En dit zijn vaak banen die niet door robotjes kunnen worden overgenomen. We hebben simpelweg te weinig mensen die het werk kunnen doen. Door de overspannen economie zijn we afhankelijk van arbeidsmigranten. Dit zijn ook allemaal medewerkers in de flexibele schil, dus als er een recessie komt zijn zij ook de eerste die gaan. Maar voorlopig hebben we ze keihard nodig, maar als deze mensen een dak boven hun hoofd moeten hebben is er sprake van not-in-my-backyard. Huisvestingsplaatsen worden door de omwonenden gezien als broeinesten van onrust en criminaliteit, terwijl ze keihard werken om onze economie draaiende te houden. Een waar feodaal stelsel zijn we aan het creëren. Waar moet dit naar toe.

En door de economische voorspoed krijgen we het ook niet voor elkaar om de beloofde klimaatdoelstellingen te halen. Waar afspraken liggen om de temperatuur op de wereld maximaal met 2 graden te laten stijgen aan het einde van deze eeuw, en liever nog 1,5 graad, lijkt het nu er meer op dat het 3 graden wordt. Vooral in onze groeieconomie met een uiterst dicht bevolkt land lijkt het onmogelijk om zelfs maar te zorgen dat de uitstoot van CO2, fijnstof e.d. lager wordt dan dat het nu is. We willen een voorbeeld stellen en dit landelijk oplossen of een voorbeeld geven aan de rest van de wereld, maar dat is onmogelijk. Als je een voorbeeld wil geven krijg je heel ondernemend Nederland over je heen. Waarom wij wel en de buren -Belgen en Duitsers- niet. BIjv. de normen voor vervuiling met PFAS zijn bij ons na de bijstelling nog 35 keer hoger dan bij de buren. Dus hieruit blijkt dat het geen landelijk, maar een internationaal probleem is. Oplossingen bedenken moeten we in Europa doen of zelfs mondiaal. Omdat we angstvallig vasthouden aan onze status en Europese regels de winst temperen is er geen enthousiasme om mee te werken. Het enthousiasme voor Europa neemt hoe langer hoe meer af, terwijl we elkaar hoe langer hoe meer nodig hebben. De elite in Nederland stemt nog en doet dat in hoge mate rechts, en de meerderheid van het gewone volk stemt -als het gaat stemmen- op protestpartijen zonder visie of een oerconservatief nationalistisch programma, waarbij men denkt dat Nederland achter de dijken veilig is. Hoe naïef kun je zijn.
En dan laten we symptoombestrijding zoals de 100 km snelheidsbeperking wel doorgaan en daarmee denken we een goede stap te zetten. Om te beginnen kunnen alle auto’s tot meer dan het dubbele rijden dan de nieuwe snelheidsnorm en waar ik nu op een snelweg 130 rijd waar het mag, word ik langs alle kanten ingehaald door dikke auto’s van voornamelijk Duitse makelij en dat zal niet veranderen bij een snelheidslimiet van 100 km per uur. Maar ondertussen rijden er door de straten nog legio tweetact scooters en vieze diesels, die niets in de weg worden gelegd. Het stimuleren van elektrisch vervoer en de doorbraak van waterstofauto’s komt maar niet van de grond. En dat heeft allemaal te maken met wie het hier te vertellen heeft.

Verder wordt het onrustig in ons land. Sinds lange tijd zijn er weer regelmatig stakingen en protestbijeenkomsten. Mensen met minimumlonen kunnen niet rondkomen. Boeren gaan failliet als ze de opgelegde regels moeten uitvoeren, kinderen maken zich zorgen over de klimaattoekomst en dan hebben we het nog niet over het onderwijzend personeel en de verplegers, waar de onrust inmiddels al maanden aan de gang is.
De rente gaat mogelijk negatief worden waardoor ook de hoogte van onze pensioenen onder druk staan.
De belastingdienst ziet mensen die rechten hebben op toeslagen als oplichters en komt er nog mee weg ook, na een spoor van verderf te hebben aangericht en een bescheiden mea culpa.
Doordat we de uitstootnormen niet halen worden allerlei projecten afgesteld of uitgesteld en komt de economische groei mogelijk tot stilstand. En met de kunstmatige truc door een enorme flexibele schil van arbeidskrachten in te zetten zijn we nu nog concurrerend, maar dit gaat niet goed blijven gaan. De regering maakt zich hier wel druk over.
Dus gaat het goed in Nederland? Nee dus. En kunnen we er iets aan doen? Ja, organiseer jezelf – wordt lid van een vakbond of belangengroep- en stem op ‘de toekomst’ in het stemhokje. En dan zullen we moeten accepteren dat we mogelijk een stapje terug moeten doen, willen we deze aardkloot met opgeheven hoofd door kunnen geven aan de volgende generatie.

Beoordeel dit bericht

3 antwoorden op “Gaat het wel goed in Nederland?”

 1. Wow, awesome blog structure! How long have you been running a blog for?
  you made blogging look easy. The overall glance of
  your web site is great, as neatly as the content material!
  You can see similar here ecommerce

 2. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.

  Kudos! You can read similar art here: Auto Approve List

 3. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any
  please share. Cheers! I saw similar article here:
  GSA List

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *