Deugmensen

Is het oprecht als je vliegschaamte hebt, minder of geen vlees meer wil eten en of je erg begaan bent met de klimaatverandering of de armoede in delen van de wereld? Is het oprecht als je het collectief belang boven het individueel belang stelt? Hoezo, je leeft tenslotte maar één keer en zolang jij nog leeft zal er van alles nog wel genoeg zijn en is het te overzien. Geen enkele persoonlijke aanleiding dus om je zorgen te maken over de volgende generaties: wie dan leeft wie dan zorgt. In de afgelopen eeuwen zijn er wel meer grote veranderingen geweest en het gevolg is dat we inmiddels op weg zijn naar de 10 miljard mensen op de wereld: hoezo gaat het slecht en waarom zouden we ons van alles onthouden, terwijl we er gewoon genoeg van hebben?

We zijn heel goed in symboolpolitiek bedrijven: als je last hebt van vliegschaamte kun je voor een paar euro extra de CO2 uitstoot afkopen van je vlucht. Schuddebuikend liggen de bestuurders van de vliegtuigmaatschappijen over hun tafels te gieren van het lachen hoe ze op deze manier al die deug- of gutmenschen weer een oor aan genaaid hebben. Een echte win-win situatie: mensen blijven vliegen, ze kopen hun schaamte af en de winst van de vliegtuigmaatschappij gaat weer omhoog. Want door de CO2-toeslag heeft de deugmens het toch over zijn hart kunnen verkrijgen een vliegreis te maken en die paar euro extra worden proforma in één of ander bomenfonds gestopt. Iedereen blij en business as usual. Als de vliegtuigmaatschappijen echt de CO2 uitstoot zouden willen compenseren, dan zouden ze in plaats van een paar euro het ticket op zijn minst qua prijs moeten verdubbelen. De vraag is of dan de gutmensch nog wel gaat vliegen.

Goedmensen worden door hun tegenstanders gezien als naïevelingen. De gutmenschen leven politiek correct, scheiden hun afval netjes, rijden niet door rood of rijden nooit te hard, houden rekening met hun buren en zijn bereid om te zorgen voor anderen. De tegenstanders, die zich vaak liberaal noemen vinden dit maar onzin. Die zien regels als een uitdaging om ze te overtreden zonder betrapt te worden. Die voelen zich als kleine kinderen, die vanuit sensatie stiekem belletje trekken. Daarom zijn ze ook dol op die regels. Het is in hun ogen ook allemaal onschuldig en een moreel kompas speelt daarbij geen rol, als ze dat al hebben. En met die regels weet je waar de grens ligt wanneer het wel mag en niet mag, wat niet wil zeggen dat dit hetzelfde is als wanneer het wel kan of niet kan. Vandaar dat ook de pers per definitie als links en met het vingertje omhoog wordt gezien. Links, waarbij ook de goedmensen allemaal over één linkse kam worden gestreken. Links wordt gezien als medemensgericht en gutmenschen zijn bereid sociaal gedrag te vertonen. De pers gebruikt de wet en de afspraken vaak als meetlat en dat is iets waar echte liberalen niet warm van worden. Ze vinden dat maar erg saai. Het staat ver af van hun living-on-the-edge. Daarom vindt men de pers links.
Goedmensen hoeven zeker ook niet confessioneel te zijn, al menen religies dat een moreel kompas door hun leer wordt afgesteld. In de praktijk valt dit vies tegen. Ordinaire machtsspelletjes spelen hierbij een veel belangrijkere rol en volgens mij heeft een mens van nature, uit lijfsbehoud, een geweten dat zonder al die spelregels van die godsdiensten de mens een sociaal wezen laat zijn met respect voor zijn soortgenoten. Religie kan dit alleen maar verstoren. Ja, er zijn ontstellend veel religieuze mensen die het beste met de wereld en met elkaar voor hebben, maar als die houding komt omdat ze godvrezend zijn, dan is het eigenlijk een heel zelfzuchtige opstelling. Men wil later als men dood is in de hemel komen, of 17 maagden tot hun dienst krijgen. Niemand die ons bewijslast heeft gegeven dat dit zo werkt en het is daarom nogal ongeloofwaardig. Wel wordt dit spel gebruikt om mensen in kuddes te laten veranderen. Daar doe je de mens tekort mee.

Hoe langer hoe meer worden publiek goedmensen beschimpt of belachelijk gemaakt. We hebben echter een maatschappij, die niet zonder regels kan. Regels moeten worden opgesteld omdat ze noodzakelijk zijn en dus moeten worden gehandhaafd. En omdat dat laatste vaak niet of onvoldoende gebeurt, hebben de tegenstanders van de goedmensen hun vrijbrief om de grenzen op te zoeken of te overtreden. Daar worden ze heel blij van.
Ik niet, ik ben een naïeveling die vertrouwt op de innerlijke goedheid van de mens en de sociale context boven het individu stelt en van mening is dat regels er zijn om nageleefd te worden.
Het lijkt erop dat het ras waartoe ik behoor langzaam aan het uitsterven is.

Beoordeel dit bericht

3 antwoorden op “Deugmensen”

 1. Wow, amazing weblog layout! How lengthy have you been blogging
  for? you made running a blog glance easy. The full glance of your web site is magnificent, as
  neatly as the content material! You can see similar here sklep online

 2. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you
  are just extremely great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it smart.
  I can’t wait to read far more from you. This is really a
  great web site. I saw similar here: E-commerce

 3. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  gains. If you know of any please share. Cheers!

  You can read similar art here: Ecommerce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *