Corona

Tot een paar maanden geleden werd de term Corona in mijn beleving alleen verbonden met een Mexicaans biermerk in doorzichtige flessen. Zo transparant deze flessen zijn, zo schimmig is het virus met dezelfde naam. En ineens was er een pandemie, zoals het er naar uitziet. Begonnen in China is het virus zich aan het verspreiden over geheel Europa en dus ook in Nederland. Sinds we zonder belemmeringen en op heel korte termijn de hele wereld over kunnen gaan, kan zo’n virus zich razendsnel verspreiden, zeker omdat het zo besmettelijk blijkt. De reactie van de wereld is schokkend. En vooral omdat er totaal geen internationale coördinatie is, is de kans groot dat de aanpak catastrofaal is. Waarom geen internationale aanpak?

Binnen Europa is elk land inmiddels zo nationalistisch geworden dat gezamenlijk optrekken vloeken in de kerk is. Weliswaar is er een gezamenlijk epidemiecentrum in Zweden, maar dat is nog piepjong en totaal onmachtig.

Binnen Nederland doen we ons best om de uitbraak tot een minimum te beperken, maar ook hier zijn inmiddels al over de honderd gevallen bekend. Belangrijk is om erachter te komen waar de oorsprong van de Nederlandse corona ziektegevallen zit. Als een ware Sherlock Holmes is het RIVM daar naar op zoek, om ervoor zorg te dragen dat de bronnen geïsoleerd kunnen worden. We zijn inmiddels in een fase, waar niet altijd de oorsprong van het virus is te. herleiden en daar wordt men erg zenuwachtig over.
Maar nu de gevolgen. Om te beginnen is de ziekte ontdekt en ook geëxplodeerd in China, de werkplaats van de wereld. Dat heeft direct gevolgen voor de mondiale economie. Er komen nauwelijks spullen meer uit China. Alle verwachtingen ten aanzien van economische groei zijn al naar beneden bijgesteld en ook de beurzen kelderen. Iedereen die belegt, wordt er door getroffen. Nederland wordt extra getroffen, omdat we ook de doorvoerhaven van Europa zijn. En nu blijkt pijnlijk hoe kwetsbaar je bent als de maakindustrie ver van de eigen omgeving is.

Maar het gaat verder. Allerlei evenementen worden on hold gezet, omdat men wil voorkomen dat het erg besmettelijke virus zich verder gaat verspreiden.
Mensen willen hun reeds geboekte vakanties annuleren, maar zolang het ministerie van Buitenlandse Zaken geen rood reisadvies geeft, zullen ze met een loden hart toch naar hun bestemming gaan, want geld verliezen is voor de zuinige Nederlander veel pijnlijker, dan mogelijk ziek worden. In ieder geval hebben de mensen die hun vakantie nog moeten plannen, de beslissing nog even vooruit geschoven.
Doordat de aanvoer van onderdelen is gestaakt, kunnen best wel veel bedrijven ook niet meer produceren. Het gevolg is dat er voor vele medewerkers nu deeltijd WW is aangevraagd, zodat de loonlasten niet op de bedrijven blijven rusten. Wat mokkige rechtse politici vinden dit onzin, want een bedrijf moet zo’n tegenslag toch kunnen opvangen, maar de praktijk blijkt anders. Als we bedrijven niet helpen, dan zou zelfs door een tamelijk kortstondige crisis bedrijven failliet kunnen laten gaan. Dat kost de gemeenschap dan vervolgens handen vol met geld. Het blijkt wel dat, ondanks een hoog conjunctuur, de zaak toch snel kan instorten. Dat toont toch de kwetsbaarheid van de economie.

Er is nog geen tegenvaccin ontwikkeld. Dat maakt de bestrijding van eenmaal geïnfecteerde mensen lastig. In de praktijk blijkt nu dat vooral ouderen met een zwakke gezondheid het slachtoffer zijn. De ziekte zelf heeft veel weg van een stevige griep. Het merendeel is na een paar weken weer helemaal genezen.
In onze moderne samenleving, waarbij iedereen erg mobiel is, blijken we niet voorbereid op dit soort onafwendbare rampen. We blijven in grote getalen elkaar opzoeken. We werken vaak ver weg van ons huis en komen dan samen. Een ideale basis om supersnel een virus te verspreiden. Alhoewel we inmiddels met moderne telecommunicatie in vele banen effectief en efficiënt goed op afstand kunnen werken, is de laatste tijd er weer een neiging om iedereen bij elkaar te zetten. Verouderde, maar populaire werkprocessen zoals ‘agile werken’ prijzen het met elkaar in een hok zitten ploeteren aan. Theorieën die hun oorsprong kennen toen er zelfs nog geen internet was. Dit komt omdat een bedrijf weer hoe langer hoe meer toezicht wil houden. Men heeft het idee als men elkaar niet ziet men ook geen grip heeft op het resultaat van de medewerker. De manager is veel meer een boekhouder geworden. Door complexe regelgeving staan vele bedrijven onder toezicht van AFM of AP, waarbij control met hoofdletters wordt geschreven. Vandaar de boekhouders. Maar bij een situatie zoals nu met dit virus wordt toch echt geadviseerd om de leasebak thuis te laten staan. Goed is dit voor de benzineprijs en de CO2 uitstoot.

Maar ja, waar gaat dit naar toe. We zijn een sociale soort dieren en zullen altijd behoefte hebben om elkaar op te zoeken. Ontwikkelt het virus zich als een pandemie die te vergelijken is met de pestepidemieën in de Middeleeuwen, dan zullen de gevolgen rampzalig zijn.
Voor hetzelfde geld is er morgen een vaccin en is de uitbraak binnen no-time over. Dan slikken we een keer en hebben we even een economische dip gehad en gaat alles weer door: business as usual.

Ik zal mijn glazen bol eens van zolder halen.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *