En Nu ?

Langzaam wil de wereld weer terugkeren naar het oude normaal. Helaas is daar geen enkele aanleiding toe. Van groepsimmuniteit is nog lang geen sprake en het vaccin om de ziekte te bestrijden of te voorkomen bestaat nog niet. En als het er al komt is het de vraag of het voor ieder beschikbaar komt.
De vraag is namelijk of de uitvinder behoort tot de perverse wereld van de farmaceuten, die eerst hun patent te gelde maakt en pas na 25 jaar hun effectieve geneesmiddelen betaalbaar aan de mensheid beschikbaar wil stellen. Altruïsme hoef je van deze sector niet te verwachten.

Het nieuwe normaal is dus dat we minimaal 1,5 uit elkaar moeten blijven. 1,5? 1,5 wat? Meter natuurlijk, maar zo absoluut als dit lijkt blijkt het niet te zijn. Als je door het dorp en in de winkels loopt en je zou een cirkel van 1,5 meter om je heen moeten trekken, dan zie je dat met een grote regelmaat aan deze regel wordt getornd. Volgens de virologen is deze afstand minimaal nodig om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te vermijden, maar velen zijn dat abnormale gedoe zo beu, dat ze er helemaal klaar mee zijn en er zich weinig van aantrekken. Gevolg is dat mensen die voorzichtig of bang zijn en dit gedrag zien, niet meer naar buiten durven. Formeel kun je een boete krijgen als je de 1,5 meterregel negeert, maar ik heb in ons dorp tijdens de crisis geen BOA gezien, laat staan één die hierop toeziet. Ook die moesten blijkbaar binnen blijven. Dat betekent dus dat de normen hoe langer hoe losser worden en daarmee ook een tweedeling ontstaat. Voorzichtige mensen die met mondkapjes en handschoenen hun wekelijkse boodschappen doen en zich direct weer terugtrekken in hun woning en mensen die doen of er niets aan de hand is. De verwarring wordt alleen groter, omdat de 1,5 meter norm ook betekent dat een hoop zaken niet meer zouden kunnen. kapper, pedicure, fysiotherapie, tandartsen, verpleegkundigen, schoonheidsspecialisten etc. kunnen hun beroep formeel niet uitoefenen, maar krijgen dispensatie. Ook contactsporten zouden niet kunnen, maar ook daar gaat de rem er wat van af. Alsof deze mensen immuun zijn voor het virus en het virus bij deze mensen omkeert. Als de -inmiddels niet meer zo populaire- virologen gelijk hebben kan zelfs deze gedoogpolitiek hele vervelende gevolgen hebben. En als eenmaal de rem ervan af is, is de beer los. Dan is het wachten op de volgende lockdown.

De terechte demonstraties tegen racisme bleken ook niet handig in de 1,5-meter-coronatijd. Omdat je van tevoren niet kan inschatten hoeveel mensen er op zo’n demonstratie afkomen, kun je dus ook geen maatregelen treffen om de gevolgen op te vangen als het uit de hand dreigt te lopen. Demonstraties verbieden is in onze vrijheidsstaat not done.
In mijn ogen is een demonstratie een evenement en kent ook een organiserende partij. Als die karakteristieken zo gelijk zijn, waarom dan niet je van tevoren aanmelden bij een site en een ticket afgeven? Komen er meer mensen opdagen dan er tickets zijn verstrekt dan kun je gericht handhaven. Het nieuwe normaal zorgt ervoor dat ongeplande evenementen en activiteiten worden uitgebannen. Wil je naar een restaurant of terras, dan zul je bij verwachte drukte altijd moeten boeken, zoals ook bij een theater of bioscoop. Het spontane in onze maatschappij gaat er zo wel behoorlijk vanaf.

En wil je wel buiten komen eigenlijk? Als Nederland het nieuwe Peking of Tokyo wordt dan lopen we straks allemaal met mondkapjes door de straat. Niks zo leuk als mensen bekijken, maar als iedereen gemaskerd rondloopt is er geen klap aan. Doordat je dit straatbeeld ziet, voel je de angst en dat heeft direct effect op mijn beleving.
En dan hebben we het nog niet over onze vakantie gehad. Wat mij betreft is er de lol vanaf. Hoopvol gaf Rutte deze week aan dat we vanaf 15 juni er weer op uit kunnen, maar eigenlijk zei hij: je kunt wel op vakantie gaan, maar een mogelijke heruitbraak is geen onzeker voorval, dus je bent niet verzekerd als je terug zou moeten en bovendien: als er iets gebeurt, dan komen wij je niet ophalen. Voor mij was dit geen teken om massaal de reisfolders door te bladeren.

En wat de winkels betreft bieden webwinkels en webdiensten voor de binnenblijvers een uitkomst. Het betekent dat de consumenteneuro’s verdwijnen in slechts een paar portemonnee’s en wel die van Alli Exprees, Bol.Com, Coollblue en Amazon. Dat gaat dus weer ten koste van de winkelgebieden en binnensteden.
In mijn dorp, waar het centrum nu deels heringericht wordt, is een behoorlijke winkelleegstand en door verschuivingen van winkels en nu de coronacrisis vallen er nog meer gaten. De politiek aarzelt om de ondernemers te helpen, dus de ondernemersvereniging grijpt nu met een centrummanager en veel reclame de laatste strohalm vast om te voorkomen dat we een uitgestorven forensendorp gaan worden. Ik vrees dat zonder hulp het voor veel ondernemers erg moeilijk wordt om te overleven. Belangrijk is dat men elkaar versterkt en niet alleen elkaar als concurrent ziet. Zorg dat de voordelen die nu de grote webwinkels hebben ook mogelijk zijn in jouw dorp. Organiseer een distributiesysteem, waarbij lokale winkels gezamenlijk op logistiek terrein dezelfde service kunnen bieden dan deze grote jongens. Het gemeentelijk thema van ons dorp is: “In Dongen doen we dingen samen”. Ondanks dat dit al jaren wordt geroepen, blijft dit een probleem. Het uitroepen van zo’n thema geeft ook meestal aan wat er eigenlijk mis is. Dit mantra is bedoeld om de zaak om te keren.

Aan de slag dus!

 

Beoordeel dit bericht

2 antwoorden op “En Nu ?”

  1. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying
    to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Many thanks!
    You can read similar article here: E-commerce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *