Thuiswerken

Gisteren heb ik uitgerekend dat ik in heel 2020 maar 18 dagen op kantoor ben geweest en de laatste keer was op 9 maart. We hebben van onze baas al te horen gekregen dat we dit jaar niet meer naar kantoor mogen komen. Dus blijven we thuiswerken. Nu heb ik de gelegenheid om goed thuis te kunnen werken. Ik heb een goede werkkamer beneden met uitzicht op de tuin. Mijn contactpersonen binnen het bedrijf zijn over het hele land verspreid, dus bezoeken deed ik ze toch al niet. Mijn werk zit ergens tussen de IT en systeemgebruikers van ons bedrijf in, dus we kunnen alles via het netwerk afhandelen. In zoverre gooide Covid 19 nauwelijks roet in het eten. Mijn inzet en productiviteit heeft er niet onder geleden.

Sterker nog, als ik wel naar kantoor zou moeten zou dit ook niet gaan. Ik heb een versleten heup en de klachten zijn het laatste jaar progressief toegenomen, waardoor ik nauwelijks mobiel ben. Gelukkig word ik eind volgende maand geopereerd, al had dit er eerst naar uitgezien dat dit pas in de winter zou plaatsvinden. Door mijn lichamelijk beperking kan ik nu haast niet lopen, maar thuis achter mijn bureau werken gaat prima. Met het werk zelf gaat het ook nog goed. In de operatie merken we nog niet veel van de Covid 19 crisis. Dat dit wel invloed gaat krijgen zal ongetwijfeld het geval zijn.
Zijn er dan dingen die niet zo goed gaan? Ik mis de gezelligheid van de collega’s, al duurt het niet zo lang meer voordat ik ze nooit meer zie, gezien mijn nakende pensioendatum binnen 1,5 jaar. Gelukkig kunnen we elektronisch bijna alles qua samenwerking. Face to face zaken oppikken is er tijdens deze pandemie niet bij. Ik mis wel de creatieve interactieve sessies, waarbij nieuwe dingen moeten worden bedacht of oplossingen moeten worden verzonnen. Dit uitwerken binnen een Teams-meeting ontbreekt aan spontaniteit en snelheid. Je blijft meestal achteraf met het gevoel zitten dat het eigenlijk beter kon. Ook de echte gezellige zaken als borrels en tussen de middag even gaan wandelen door de stad is er niet bij. Nou zou dit laatste in mijn huidige situatie nu toch niet kunnen. Je komt hoe langer hoe meer op een eiland te staan en dat is niet alleen wat werk betreft.

Thuiswerken wil ook zeggen dat je een werkplek nodig hebt. Veel thuiswerkers moeten dit werken combineren met het gezin, die ook thuis aan de slag zijn. Onze woningen hebben in de regel geen echte werkkamer met goede voorzieningen. De werkplek is vaak een overgeschoten rommelhok of zolderkamer, waarin men een bureautje heeft geplaatst. Daar is in de haast een WiFi verbinding naartoe aangelegd of een kabel getrokken. Ook in nieuwbouwplannen moet er nog steeds een slaapkamer worden opgeofferd als men een kantoortje wil maken. Eigenlijk zouden er in woningen standaard voorzieningen voor thuiswerken moeten worden ontworpen, zoals een ruimte op de begane grond, met kantoorvoorzieningen zoals glaswezelverbinding en ergonomische pakketten om een goede houding aan te nemen. Meestal werken we met i-ni-mini laptopschermen. Zorg dat deze laptops aangesloten zijn op ruime beeldschermen en toetsenborden. Ook moet deze ruimte niet al te ver van de woonkamer zijn en zeker aantrekkelijk zijn ingericht. Ook qua klimaat zou het e.e.a. in te stellen moeten zijn. Soms zou je willen dat je werkkamer wel wordt verwarmd of gekoeld en de rest van het huis niet.

Als je 8 uur per dag in een werkruimte zit met stapels wasgoed en ronkende wasmachines zonder raam of uitzicht, zal dit uiteindelijk je werk en je stemming niet ten goede komen. In de talloze Teams-meetings die ik nu heb, zie ik best wel wat collega’s inderdaad weggestopt achter de verwarmingsketel uitkijken op blinde muren omgeven door troep en verhuisdozen. Als we dit thuiswerken nu eindelijk serieus gaan nemen, betekent het dat zowel woningen als kantoorpanden anders moeten worden ingericht. Bij mijn werkgever beseffen ze dit al en ze zijn nu bezig de kantoren voornamelijk in te zetten voor activiteiten waar de mensen echt bij elkaar moeten komen met het in achtnemen van de huidige 1,5 ,meter samenleving.
Wat zal blijken is dat er een overschot aan kantoorruimte zal gaan ontstaan. Dat betekent ook lagere kosten, minder reizen, minder files, minder lease-auto’s en minder CO2 uitstoot, kortom een duurzamere samenleving. En als we het dan thuis een beetje goed voor elkaar hebben is het een echte win-winsituatie.

Je zult wel moeten werken binnen een grotere mix van werk en privé. Zelf vind ik dit erg prettig. Als je even blokkeert in je werk, kun je even de wasmachine vullen om je geest af te leiden, bijvoorbeeld. Of ga even een boodschap doen. Niet meer tobben tijdens spitsuren om nog even naar de super te moeten om te kunnen eten. Maar ook als het ’s avonds rustig is in huis kan het zijn dat je dan juist weer je laptop openklapt om nog wat concentratiewerk te doen. Wel waken dat de balans goed blijft.

Bij mijn werkgever zijn ze in 1998 al begonnen met thuis werken. Mijn vrouw werkte toen ook bij dit bedrijf en zij was één van de proefpersonen. Door het bedrijf werd destijds zowat een hele werkkamer ingericht en er werd gecontroleerd of de werkplek voldeed aan vooraf gestelde eisen, zoals ergonomie, maar ook veiligheid ten aanzien van bedrijfsgeheimen. En dat in de tijd dat ISDN net opkwam. Ook toen werkte dit al prima al kunnen we nu met supersnel internet en beeldverbindingen uiteraard veel meer.

De disruptie van wat het werken door de gevolgen van de pandemie heeft teweeg gebracht, zal een blijvertje blijken en heeft eenzelfde soort effect als dat we nu vandaag de dag veelal winkelen via het web in plaats van in de winkelstraat.
Je kunt er maar beter aan toegeven, want veranderen zal het nooit meer.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *