Fieldlabs

Met het experiment fieldlabs probeert men te toetsen of de maatschappij weer ‘open’ kan. Een mooie Nederlandse term om ons Nederlanders een worst voor te houden omdat een groot deel van ons niet meer te houden is. Het is ook niet niks. Al meer dan een jaar zitten we ondergedoken in lockdowns -ook zo’n mooie Nederlandse term- en de bevolking ziet hun leven verdampen. Jongeren klagen steen en been. De hormonen gieren door hun lijf en ze mogen elkaar niet ontmoeten. Ouderen klagen dat ze nog maar zo weinig tijd hebben en hun leven niet mogen delen met hun kleinkinderen. Iedere Nederlander zonder een Corona-ervaring bagatelliseert inmiddels de situatie.
Corona is een soort griep en dat gaat gewoon over zegt men. Maar ook aan de griep sterven mensen en niet voor niets is daar ook een inentingsprogramma voor. Met een vaccinatiestrategie houden we de griepexplosies nu min of meer onder controle.

We zitten nog steeds in een oorlogssituatie. Het Covid-19 virus is een veel groter wapen dan de griep en de bevolking is niet of nauwelijks gevaccineerd tegen Covid-19. En door twijfel te zaaien, kruidenier te spelen en logistieke armoede zal het nog wel een tijdje duren voordat we hier op een acceptabele vaccinatiegraad zitten. Veel te vroeg dus om de teugels los te laten.

Maar het volk komt in opstand. Bij elk straaltje zon schreeuwt men uit dat de terrassen open moeten en dat het belachelijk is dat men wel in de parken mag zitten, maar de horeca niets mag verdienen aan een veel beter door hun gereguleerd terrassenbeleid. Dit alles komt breeduit bij de journaals in beeld en ieder is jaloers als je ziet hoe gezellig het er uit ziet met al die picknickmanden in het park. Met ‘laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen’ houdt men vervolgens geen rekening en men laat een teringzooi achter. Opruimen zijn we inmiddels ook al verleerd, al was dat al nooit sterk ontwikkeld. De horeca geeft terecht aan dat ze dit veel beter onder controle kunnen houden, rekening houdend met de afstandsregels en het maximum aantal gasten.

De beelden van volle parken of zoals van de week een ongecontroleerd volksfeest in Leeuwarden, waarbij niet is opgetreden, geeft aan dat de geest uit de fles is.
In plaats van onder controle de buitenlocaties van de horeca te openen, gaat men met jaloersmakende fieldlabs experimenteren. De horeca staat aan de kant en de regering gaat voor meer dan een miljard euro, zonder garanties of normaal verplichte aanbestedingen voor dergelijke bedragen aan de slag met waanzinnige experimenten. Hoe kan een demissionair kabinet zo de regels omzeilen?!

Het is echter onmogelijk om bij kleine culturele accommodaties te gaan organiseren dat mensen een bewijs van een negatieve coronatest bij zich moeten hebben en overleggen als ze een museum of tentoonstelling willen bezoeken. Die gaan echt niet open. Dat leidt tot niets. En een fieldlab-experiment zal dit niet worden. Bovendien bedenken de reguliere bezoekers van deze instellingen ook wel dat ze beter even kunnen wachten tot de boel onder controle is op het gebied van virusbestrijding. Die zitten niet te wachten op al dat gedoe om er een uurtje tussenuit te zijn.

De fieldlabs worden groter van omvang en men staat te dringen om een toegangskaartje voor de events te bemachtigen. Vooral eenmalige evenementen waar veel mensen tegelijk -hutje mutje- bijeenkomen zijn hyper-populair. Mensen hebben tot wel duizenden euro’s over om uitverkoren te worden om hierbij aanwezig te zijn. Het geduld is op.
Het is echter niet te begrijpen dat voor 1 miljard euro 232000 mensen een dag van hun leven hebben, gesponsord door u, terwijl er nog honderden mensen in levensgevaar op hun buik in de IC’s liggen. Meer dan drieënveertigduizend euro per persoon, terwijl er nog 13 miljoen armen wachten op een prik. Dat gaat er bij mij niet in. En dit terwijl het openstellen van terrassen een oplossing is die een fractie kost van dit enorme bedrag en veel beter controleerbaar is. Het vindt gedecentraliseerd plaats en voorkomt bovendien dat de gemeente opgezadeld zitten met de achtergebleven troep.

Natuurlijk zijn de Jonge en Rutte totaal ongeloofwaardig gebleken met telkens data te noemen wanneer er verruiming mogelijk is. Alsof het virus rekening houdt met de agenda van deze praatjesmakers. Alhoewel men nu wel iets voorzichtiger is hiermee en zegtt dat de data met potlood in de agenda staan. Ze bedoelen eigenlijk dat ze deze data weer gaan uitgummen, waarmee niemand iets opschiet. Maar geen vooruitzicht bieden durft men niet.

Ik ben benieuwd hoe het virus hierop reageert.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *