Eindelijk vrij?

Vandaag is het 5 juni. Voor het eerst sinds de uitbraak van de Covid-pandemie worden er serieuze stappen gezet om de maatschappij te normaliseren. Er zijn inmiddels zo’n 10.000.000 prikken gezet en de hausse in de ziekenhuizen is ook verleden tijd. Alle 40-plussers hebben een oproep gehad voor een vaccinatie en in principe kan alles open, met nog wel beperkingen die eind juni nog verder zullen worden opgeheven. Heb je de beide prikken minstens 2 weken geleden gehad, dan zou je ‘vrij’ rond kunnen lopen. Maar hoe toon je aan dat je de beschermende vaccinaties hebt ontvangen?

Van de huisarts en/of GGD krijg je een papiertje mee waarop de vaccinatiestickers zitten. Verbaasd was ik al dat de door het Koninkrijk van Nederlanden uitgebrachte vaccinatiepaspoort daarvoor niet gebruikt werd. Om het stempeltje en stickertje in dit paspoort te krijgen was je tot nu afhankelijk van de goede wil van arts of GGD. En die vonden dat meestal maar onzin, dus kreeg je vaak nul op rekest.

Na kamervragen kun je vanaf volgende week dit wel laten administreren in je vaccinatiepaspoort. Met een beetje pech zouden we drie pekken hebben om je vaccinaties aan te tonen: het briefje van de GGD of huisarts, het vaccinatiepaspoort of een Covid app. Als je dan op vakantie gaat heb je alleen al voor je reispapieren een smartphone en een extra tas nodig. Blijkbaar is het de bedoeling om op Europees niveau afspraken te maken over een digitaal bewijs in een app. Als je was vergeten om bij de vaccinatie aan te geven dat je de info over de vaccinatie niet wilde delen met de RIVM, dan krijg je deze digitale versie niet. Niemand was zich bewust van deze consequentie toen deze vragen op je uitnodiging voor je prik werd gesteld. Niet erg handig. Zoals zoveel niet erg handig bleek.

Door het vaccinatietempo kunnen we nu meer ‘los’, maar waarom werd je voor de oproep van de vaccinatie niet per definitie in je eigen regio uitgenodigd? Ik heb me verbaasd waar iedereen zo zijn prik moest gaan halen. Zelf had ik daar overigens geen last van. Ik ben geprikt door de huisarts met het gevreesde Astra Zeneca vaccin. Ik was van een bijzondere risicogroep: 60-64 jaar, een medische indicatie en te zwaar. Ik heb er nagenoeg geen last gehad, behalve wat verhoging ’s avonds en een wat onrustige nacht. En ik krijg maar één vaccinatie omdat ik in maart positief ben getest. Nergens last van gehad, maar ik heb nu maar één stempeltje. Krijg ik daar dan geen gelazer mee als ik wil aantonen dat ik gevaccineerd ben?

En hoe zit het nu met de jongeren? Er is nog geen helder vaccinatieprogramma en het blijkt dat ook zij het virus verspreiden. Ligt er toch geen vierde golf op de loer? En dan heb ik het nog niet over de idioten die aan zelfoverschatting doen en beweren dat een vaccinatie niet nodig is, omdat hun eigen immuunsysteem ze wel zal redden. Dit is bepaald geen sociale gedachte. Ook Petrus zal ze hartelijk uitlachen. Bovendien maken de vele varianten het lastig. Als we letterlijk weer gaan uitvliegen is de kans groot dat de varianten uit vreemde oorden ons land weer gaan teisteren. Dus is het wel zo verstandig om verre reizen te maken? Voorlopig maar even niet doen zou ik zeggen. Volgens mijn gevoel ligt de kritische grens ergens aan de rand van Europa. Verder moet je echt niet gaan. Kijk naar het RIVM Coronadashboard en je ziet dat het risiconiveau in het gehele land voor het grootste deel nog ‘zeer ernstig’ is en slechts voor 2 regio’s ‘ernstig’. Teveel dus om volledig los te gaan. Maar kijk ik om me heen, dan lijkt alles weer naar normaal te gaan bewegen. We hebben weer files; mensen gaan weer naar kantoor. De psychische druk van deze pandemie zorgt ervoor dat we met dit stukje bevrijding -wat een vinger is-, de hele hand weer pakken.

En nu we weer een beetje vrij zijn wil dus nog niet zeggen dat alle maatregelen overboord gezet moeten worden. De 1,5 metermaatschappij zal voorlopig nog wel blijven en ook de mondkapjesplicht. Ook de maxima qua bezoekersaantallen zullen voorlopig nog niet losgelaten kunnen worden. Ondanks het zware risiconiveau wil de demissionaire regering het land langzamerhand wel weer vrij gaan geven. De volgende versoepelingen staan weer gepland. Maar het virus is er gewoon nog.

Blijkbaar zijn we aan het einde van de rekkracht van ons elastiek gekomen. Het enige wat nog overblijft is het knappen ervan.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *