Covid Paspoort

Mag ik van jou: de gamma-variant! Nee, die heb ik nog niet gehad. “En mag ik van jou de delta variant?” “Ja, die heb ik gehad”. Over een tijdje hebben we net zoveel Coronavarianten als Corona-paspoorten. Ooit had ik een geel boekje. Al bijna 25 jaar heb ik zo’n boekje waar de prikken in werden vermeld die je nodig had in bepaalde landen om vast te stellen of je wel voldoende medische voorzorgsmaatregelen had getroffen. Het ging dan om bescherming tegen tyfus, gele koorts of hepatitis; injecties die medisch werden aanbevolen in bepaalde landen. Wat niet in dat gele boekje stond waren de inentingen die op het consultatiebureau of op school waren gezet tegen zogenaamde kinderziektes zoal mazelen, rode hond, de bof etc. Dat gele boekje was dus sowieso incompleet. Behalve dan voor de antivaxxers, want die deden en doen daar niet aan mee.

Die geloven in God of hun eigen immuunsysteem en nemen door heksen verzamelde kruiden in, en kunnen zo -naast groen worden- de hele wereld aan. Heel jammer voor de rest van de bevolking. In dit land mag echter ieder zelf weten wat hij doet. Maar is dat wel zo in deze kwestie?

Formeel mag een werkgever niet aan zijn personeel vragen of hij ingeënt is. Toch heeft het bedrijf er een groot belang bij dat de werkvloer virusvrij blijft. In Nederland komt men dan met vage adviezen dat deze mensen maar zoveel mogelijk thuis moeten werken en uit zichzelf dit met de baas moeten bespreken. Maar de gemiddelde antivaxxer zal daar geen boodschap aan hebben. Heel dit coronagedoe is tenslotte allemaal verzonnen en de eigen weerbaarheid zal dit virus verslaan; dus waarom overleggen met de baas? Mij kan niets gebeuren. En van die vermaledijde mondkapjes zijn we ook eindelijk af. In het begin werd bij hoog en bij laag beweerd dat die niet-medische mondkapjes allemaal onzin was -waarvan overigens ook ik overtuigd ben: die wasem moet toch ergens naar toe? Toen werd het ineens verplicht en nu mag je ze afdoen. Dit mag als 1,5 meter afstand tussen mensen kan worden gerespecteerd. Dus niet in de bus of op een bankje, maar om één of andere duistere reden wel in de supermarkt, waar 1,5 meter nooit meer was dan 30 cm. De zaak gaat los. We mogen weer naar het café, en we hoeven ons ook niet overal meer voor te laten testen. En als dat nog wel moet, dan worden daar voorzieningen voor beschikbaar gesteld. Holadijee….En eindelijk mogen we weer op vakantie.

Mag ik onder de aandacht brengen dat in de Middeleeuwen de pest uit het oosten Europa in kwam vanwege de reislustigheid van onze handelaren, die de ziekte mee terugnamen? Wat gaan we doen met de komende vakanties die we op willen nemen? Lang genoeg binnen gezeten. Alle illusies dat de maatschappij bij het terugkeren naar een normale omgeving hiervan geleerd zou hebben blijken inderdaad illusies te zijn. Iedereen aast weer op de verste vakanties, de drukste stranden en de volste discotheken. Bring Back Better zit er niet in. Schijt aan de CO2 uitstoot en opwarming van de aarde. Ik kan weer vliegen, ik heb geld zat op de bank, dus wie houdt mij tegen! Nou, er is nog één probleempje. De pandemie is nog niet over. Omdat we alle vaccins hebben weggekocht voordat de dichtbevolkte arme landen hier een aanspraak op konden maken, ontwikkelen zich daar nieuwe varianten waarbij wij -vetgemeste Europeanen- met een dubbele prik toch door verrast kunnen worden.Op zich kan ik begrijpen dat men op vakantie wil, maar laten we er toch zoveel mogelijk voor zorgen dat we niet al te ver gaan.

En wat heb je nodig om te reizen?
De ‘corona check ap’, die aangeeft dat je getest of gevaccineerd bent. Als je inlogt met je DigID in deze app en de testuitslag is negatief of je bent volledig gevaccineerd, dan geeft de app een QR-code terug die kan worden uitgelezen door de portier, de douanier of wie dan ook. Men heeft beloofd dat het niet privacygevoelig is. Daar zullen we ooit nog wel achter komen tijdens de parlementaire enquête, die ongetwijfeld gaat volgen. Klein probleempje is dat nu in de begindagen de app volledig overbelast is en het niet mogelijk is om je aan te melden. Wellicht moeten we niet te hard van stapel lopen. Hou nog maar zoveel mogelijk afstand en respecteer de hygiënemaatregelen. Ik zie nog niet gebeuren dat de hygiënemaatregelen ooit nog worden afgeschaft. Het is een goede zaak als die blijven.En wil je weg? De app is nog niet internationaal erkend. Elk land heeft zijn eigen variant en heb je bepaalde vaccins gekregen die in een land niet erkend worden, dan ben je toch weer aangewezen op testen. En voor je het weet kleurt het land weer oranje of rood en zit jij met de gebakken peren.

De coronavirussen van de pandemie werken beter samen dan de landen die er tegen vechten.
Van die pandemie zijn we voorlopig nog niet af en hij staat voor met 5-0.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *