Crypto’s

Sinds inmiddels 12 jaar bestaat er cryptovaluta. In januari 2009 werd de eerste transactie met bitcoins uitgevoerd door een nog immer onbekende Japanner Satoshi Nakamoto. Hierbij werd een financiële transactie uitgevoerd tussen twee partijen zonder tussenkomst van een instelling. Het cryptogeld werd overgedragen via de blockchain, een open source systeem in een openbare gedistribueerde database. Dit mechanisme zorgt ervoor dat partijen contracten met elkaar kunnen afsluiten -en dus ook betalingen uitvoeren- zonder tussenkomst van bemiddelaars. Hiermee kunnen dus bijvoorbeeld banken worden uitgeschakeld in het betalingsverkeer. Het alleenrecht om betalingsverkeer alleen door financiële instituties uit te voeren is sindsdien gaan wankelen.

De banken hebben in de afgelopen 12 jaar ook wel ingezien dat hun dure systemen en internationale afstemmingen met deze nieuwe technieken als de blockchain veel goedkoper kunnen en omarmen de blockchaintechniek inmiddels ook. In de zijlijn zijn ook grote techgiganten als Apple en Google zich op deze markt gaan begeven en ook die worden inmiddels niet alleen gedoogd, maar ook gestimuleerd door de banken.

Voor mij was de bitcoin of andere cryptovaluta onbekend terrein en vooral in mijn gedachten gelieerd aan criminelen. Als men losgeld vraagt spreekt men niet meer af bij een donkere parkeerplaats aan de rand van de stad, maar wordt er geëist met bitcoins te betalen. Het voordeel hiervan is dat met de blockchaintechnologie alleen duidelijk is dat de transactie heeft plaatsgevonden, maar niet tussen welke partijen. Vergelijk het maar met het verliezen van een tientje uit je portemonnee. Zelfs als je weet waar je het hebt verloren en het ligt niet meer op deze plek als je dit hebt ontdekt, heeft de vinder hier waarschijnlijk twee biertjes voor gekocht op het terras. Ook de vinder weet niet van wie het geld was, maar door de anonimiteit ervan heeft hij er geen enkele moeite mee het direct voor zichzelf uit te geven.

Ik zag voor mij als consument niet direct een reden om in bitcoins te stappen, omdat het nog nergens een wettig betaalmiddel is, al zijn er landen die dit wel overwegen. Groot nadeel van de bitcoin is het enorme koersverloop. Doordat op de manier zoals ze gemaakt zijn er een maximum aantal bitcoins in omloop kan worden gebracht, is de koers erg grillig. Bij veel vraag stijgt de koers en als de populariteit bijv. door acties van bitcoinbezitters die enorme aantallen bezitten, zoals Elon Musk, sterk toeneemt of juist afneemt kan de zaak exploderen of in elkaar storten.

Onbekend terrein dus. Op de TV wordt er nu al wekenlang reclame gemaakt om toch maar cryptovaluta aan te schaffen. Het geld op de bank brengt niets meer op en met deze moderne valuta kun je een mooi rendement maken volgens de reclamemakers. Ooit heb ik een bitcoin willen aanschaffen. Ik denk zo’n 9 jaar geleden. Ik had de software geïnstalleerd en de koers was ongeveer 300 euro. Juist op het moment dat mijn vinger omlaag ging om de transactie uit te voeren ging de koers naar 306 en nog geen seconde later naar 295. Ondanks de beperkte inleg durfde ik het niet meer aan. Ik heb de transactie destijds afgebroken. De koers is nu € 29.110, dus ik heb mezelf een rendement van 100 x de inleg door mijn neus geboord.

Aangespoord door de reclameboodschap ben ik er toch nu ingestapt. Met een zeer bescheiden bedrag ben ik wel nieuwsgierig wat het doet. Ik had mijn geld ook in Staatsloten kunnen stoppen en dan wist ik ook dat ik het kwijt was. De bemiddelaar vraagt 1% van je inleg, dus dat ben je sowieso al kwijt. Afwachten dus. Ik heb vorige week twee valuta gekocht: bitcoin en ethereum. De koers is in deze week al gefluctueerd van -40% tot + 2%. As-we-speak staat de koers nu op -7%. Niet bepaald een basis om je pensioen in te gaan beleggen. De makers van de app waarmee je dit doet geven ook aan dat het een loterij is: “Wij raden je aan om slechts een bedrag te investeren in cryptocurrency dat je bereid bent om te verliezen”. Voor de rest geven ze aan dat ze er erg in geloven dat het interessant kan zijn. Bijkomend nadeel is dat je erg actief moet zijn met handelen om een wellicht ooit leuk rendement te halen. Je moet bijhouden hoe de koersontwikkeling is en hoe die wordt beïnvloed.Dat kan al een dagtaak op zich worden.
Daar heb ik natuurlijk helemaal geen behoefte aan.

P.S. De koers van de bitcoin is tijdens het typen van deze column gestegen naar € 29.160. Misschien wordt het nog wel wat.

 

Beoordeel dit bericht

Eén antwoord op “Crypto’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *