1-2-3-G

We hebben weer een persconferentie gehad en we zijn in een milde lockdown beland. Dat is de benaming zoals deze nu wordt gegeven aan deze situatie. We hebben ooit een intelligente lockdown gehad, maar het bleek dat degene die zich daaraan moesten houden of het hadden verzonnen zo hun eigen niet zo slimme ideeën hadden. Dat werd dus niets. Deze milde lockdown wordt ook niets. Halve maatregelen; hoewel? Het meest effectieve hulpmiddel om een pandemie te bestrijden is om flink afstand van elkaar te houden en als je verkoudheidsklachten hebt om thuis te blijven. Het thuiswerken komt weer terug. Persoonlijk ben ik na de periode dat thuiswerken verplicht was niet naar kantoor geweest. Ja 1 middag en achteraf hadden we toch gewoon vanaf thuis kunnen werken. Het is natuurlijk erg afhankelijk wat je doet voor werk, maar vele mensen werken op een kantoor. Met de huidige digitale hulpmiddelen, waarmee we hoe langer hoe handiger worden, is op kantoor werken zo nineties.


Ik merk dat als ik in een Teamsvergadering iemand aantref in het kantoorpand er steevast storende achtergrondgeluiden zijn, waarbij mijn kantoorcollega aan de vergadering moet vluchten. Passé zou ik zeggen. Ik heb natuurlijk makkelijk praten met een mooie werkkamer en geen afleiding.
De horeca en essentiële winkels sluiten om 20:00 uur. Alsof de overige winkels die om 18:00 uur dicht moeten niet essentieel zijn. In ieder geval altijd voor de eigenaar, want die verdient er zijn boterham mee. En verder overweegt het duo Rutte en de Jonge om een 2G afspraak te gaan maken. Dat wil zeggen: je bent of ‘genezen’ of ‘gevaccineerd’. De derde G wil men laten schieten en dat is ‘getest’. Onbegrijpelijk.

Afgezien van een operationeel probleem zoals bezetting en kosten begrijp ik niets van deze maatregel. In mijn ogen is de werkelijk bestrijding van het verspreiden van het virus maar op één manier te reguleren: testen, testen, testen. Genezen of gevaccineerd is natuurlijk erg leuk voor het individu omdat men dan mogelijk niet zo ziek wordt bij een besmetting, maar het zegt niets over je besmettelijkheid. Je kunt besmet zijn en er weinig van merken, maar wel anderen aansteken. Met een 2G controle weet je helemaal niet of de genezen of gevaccineerde medemens iets onder de leden heeft.

Ik ben dus tegen een 2G beleid of 3G beleid. De enige uitkomst van de vink die je ziet zegt alleen iets over de conditie van de gevaccineerde of genezen QR-code-houder. Die wordt niet zo gauw ziek.
Ik ben voor een 1G-beleid: iedereen testen. Vorige week was ik aanwezig in het museum in ons dorp waar ik vrijwilliger ben en er was die dag een cursus van een looierij uit ons dorp. Dit internationale bedrijf had 15 cursisten naar ons museum gestuurd. Ze kwamen vanuit de hele wereld. Voordat de mensen binnen kwamen meldde zich een meneer met twee koffers met de mededeling: “ik ben de coronatester”. Ik dacht nog dat de man de apps zou checken van de cursisten, maar dat was niet het geval. Hij nam van iedereen een sneltest af, of je nu 1-2 of 3 G’s had. Onder het mom van wij nemen geen risico: deze mensen komen overal vandaan met in elk land andere regels: dus we gaan ze allemaal testen. Ik vond dit een verstandig besluit.

Het voordeel van een 1G besluit is ook dat ongevaccineerde medemensen nog naar binnen kunnen komen als ze negatief getest zijn. Nu ben ik persoonlijk wel voor vaccinatie, maar ik kan niet voor iedereen spreken.
Woorden als discriminatie zijn zo gevonden als we mensen gaan uitsluiten. Door een 2G beleid door te drukken verandert er niets aan de mogelijke besmettingskansen van de mensen die ergens zijn toegelaten. Tot aan de deltavariant leek het dat gevaccineerde mensen dit virus minder snel zouden verspreiden, maar sinds de deltavariant woekert weten we dat gevaccineerde mensen net zo goed de besmetting kunnen overdragen als ongevaccineerde lieden. Het is dus symboolpolitiek om een 2G beleid door te voeren en eigenlijk alleen bedoeld om mensen dwang op te leggen om zicht te vaccineren.

Uiteraard zullen de gevolgen bij volledige vaccinatie aanmerkelijk minder zijn. Maar zolang we nog godvrezende bijbelbeltbewoners hebben, antivaxxers, FVD-ers, wappies en mensen met een ziekte waarbij vaccinatie niet helpt of mogelijk is, is het een illusie dat het aantal gevaccineerde personen veel hoger wordt.
Het 2G beleid zal alleen voor weerstand zorgen en het aantal testen aanzienlijk doen afnemen. Want waarom zou je je nog laten testen? Je mag toch nergens binnen als je negatief wordt getest.

We hebben eigenlijk geen idee hoe we deze pandemie effectief kunnen bestrijden. Maar met veel testresultaten kunnen we wel meer patronen gaan afleiden en mogelijk ook effectieve oplossingen om de verspreiding te verkleinen.

Ik ben dus voor 1G.
Nu Rutte en de Jonge nog overtuigen.

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *