Coronanieuws

Een paar weken geleden ging ik naar de sportschool hier in de straat. Ik heb een toegangsbandje en in verband met de Coronamaatregelen moet ik ook een Corona Toegangsbewijs tonen. Ik heb onlangs een nieuw toegangsbandje gekregen vanwege een nieuw fitnessprogramma. Men kwam op het idee om de Coronacheck te combineren met het toegangsbandje. Check je in met het bandje dan doet de controle tevens hetzelfde als de scanner van de Corona Toegangsbewijzen. Is alles prima, dan gaat de tourniquet open. Voordeel is dat je dan niet telkens een CTB (Corona Toegangsbewijs) hoeft te laten zien. Een stuk efficiënter dus. In mijn onnozelheid liet ik dit toe.

Mijn QR code werd gecheckt door een app, die direct de identificatie overnam op het polsbandje. Het voordeel zou nu zijn dat ik de QR Code niet meer zou hoeven te laten zien, telkens als ik hier kom. Mijn CTB genereerde een groene vink, maar het polsbandje liet me niet binnen, omdat één van de twee controles (2 prikken of één prik en een Positieve melding) was verlopen. Mijn genezen-verklaring van de positieve melding was verlopen omdat deze ouder was dan 180 dagen. Blijkbaar nam de software van de sportschool niet alleen de gegevens over, maar interpreteerde de gegevens ook direct en kwam dus tot een andere conclusie dan de CTB-app op mijn smartphone. Ik mocht uiteindelijk wel binnen. Het is natuurlijk uiterst vreemd dat een sportschool gegevens van mijn gezondheid vastlegt in hun app. Waarschijnlijk is het de bedoeling om uitsluitend een service te gebruiken om mijn vaccinatiestaat te checken, maar blijkbaar interpreteert de software van de sportschool de uitkomst, waardoor hij zelfstandig een beslissing neemt of ik binnen mag of niet. Als ze dit ook nog eens vastleggen hebben we te maken met een overtreding op de privacywetgeving. Ik mag hopen dat ze dat niet doen.

Toch enigszins verward verliet ik de sportschool. Als ik telkens als ik hier kom discussie ga krijgen of ik wel of niet gevaccineerd ben en wel of niet binnen mag komen; daar zat ik niet op te wachten. In de afgelopen weken is de geldigheidsduur van de genezen-verklaring-na-een-besmetting verlengd tot een jaar en ook al verwerkt in de corona checkapp. Dus voor toegang te krijgen zou het nu weer goed moeten zijn.

Maar ik voelde mijzelf toch niet zo save met één Astra-Zenecaprikje in mei en een vermeende Coronabesmetting waar ik uiteindelijk niks van heb gemerkt. Dus heb ik contact gezocht met de huisarts en dit voorgelegd. Die zei dat met het huidige inzicht het wel toeliet dat ik een tweede prik zou kunnen halen bij de GGD: een Pfizervaccin. Dus telefonisch een afspraak gemaakt met de GGD, de hele medische vragenlijst telefonisch doorgenomen en een afspraak vastgelegd. Dat ging erg vlot. Ik moest wel deze medische vragenlijst ook nog eens op papier ingevuld meenemen als ik werd geprikt. Nu ben ik digitaal best handig en heb ook internet en een printer thuis, maar een hele groep mensen raken in paniek als ze zo’n vraag krijgen. Waar kan ik het vinden? Hoe krijg ik dit op papier? Die zullen aan alle kanten hulp moeten vragen. Je kunt gelukkig ook aangeven dat ze de vragenlijst toesturen. Moet je dus tijdens het gesprek duidelijk aangeven.

Drie dagen later stond ik in een zowat leeg Breepark in Breda mijn prikje op te halen. De boostercampagne -een derde prik voor extra bescherming- was al van start, maar afgezien dat er wel voldoende prikhokjes waren, liep het geen storm. Dat was een paar weken later wel anders toen mijn schoonvader zich had aangemeld voor de boosterprik. Hij -88 jaar oud- had een afspraak gemaakt met de GGD, de vragenlijst ingevuld en ik ben met hem naar Breda gereden. Daar was het inmiddels een drukte van jewelste. Was ik twee weken eerder binnen een half uurtje terug bij de auto, nu duurde het meer dan een uur. Ondanks de rijen blijven we als land achter bij de rest van Europa met deze derde prik. Logisch, want onze bureaucratie zit ons in de weg.

Om te mogen prikken moet je een BIG-registratie hebben. Oud verpleegsters en huisartsen bieden zich aan om mee te gaan prikken. Maar dat gaat zomaar niet. Omdat ze al een tijdje uit het vak zijn moeten ze een digitale bijspijkercursus volgen en ook nog een fysieke ontmoeting met een medische beoordelaar. De cursus is overigens pas op 20 december beschikbaar. Dit is natuurlijk tegen het zere been bij deze ervaren vrijwilligers. Die voelen zich met 40 jaarprikervaring geschoffeerd en passen dus voor deze toestand. Op deze wijze zullen we nog wel een tijdje onderaan blijven bungelen op het lijstje van de Europese boostercampagne.

Zou een missionair kabinet tot verbetering van deze situatie leiden? Ik moet het nog zien.

 

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *