Oorlog!

Nooit had ik verwacht dat er om de hoek een oorlog zou kunnen uitbreken. Natuurlijk wisten we wel dat er al jaren een oorlog met Rusland gevoerd werd in cyberspace, maar dat er ooit nog een old school oorlog met tanks en soldaten gevoerd zou worden in een naburig beschaafd land ging mijn voorstellingsvermogen te boven. Ik was altijd degene die wel een bezuinigingspotje wist te vinden als we geld tekort kwamen: defensie. Ik was in de veronderstelling dat de beschaving inmiddels op een zodanig hoog niveau was gekomen dat fysieke aanvallen op een dergelijke schaal als in de Oekraine nooit meer zouden voorkomen.
De roep om het leger nieuw leven in te blazen is na de agressieve actie van Poetin wel te begrijpen. Angst doet rare dingen met mensen. Ik zie aan de talkshowtafels allemaal belangrijke militaire mensen aanschuiven, die eindelijk aandacht krijgen voor hun noodlijdende krijgsmacht. Zij zien maar één oplossing: meer manschappen, meer materieel en dus veel meer geld naar defensie.

Maar een oorlogsapparaat maakt meer kapot dan de vijand. Soldaten sneuvelen of komen terug met levenslange psychische stoornissen. De gewone burgers zijn vaak het slachtoffer. Wie bedenkt dat wanneer je een vrij land gaat bezetten je ook de bevolking mee krijgt? Zeker in deze tijd waar individuele vrijheid mondiaal op een torenhoog voetstuk staat, is het ondenkbaar dat een bezetter op sympathie kan rekenen.
Ik geloof zelf niet dat een groot leger de oplossing is voor dit probleem. Het duurt jaren voordat het zogenaamd weer op peil is, het veroudert waar je bij staat en het kost veel energie van intelligente mensen waarvan we de intelligentie op een veel betere manier kunnen inzetten. Denk aan stikstofreductie, energietransitie en klimaatmaatregelen. En als het leger op orde blijkt te zijn is het waarschijnlijk nergens voor nodig.

Het oplossen van het probleem kan alleen als de agressor het zelf voelt. Sancties, maar dan wel echte sancties. Gewoon stoppen met Rusland. Overal buitengooien, geld en status afpakken, verbindingsroutes verbreken en voor de rest negeren. Een hek eromheen. Dat doet pijn, want we blijken een grote afhankelijkheid met Rusland te hebben. Oligarchen bezitten belangrijke sportclubs, wat ook al bedenkelijk is. Wij verkopen maar al te graag superluxe jachten, helicopters en vliegtuigen aan deze extreme proleten. Dat geldt overigens niet alleen voor Rusland, maar ook voor de Arabische emiraten. Typisch dat die emiraten Rusland nu ook steunen. Geld speelt een erg belangrijke rol in Rusland. En Poetin weet dit en weet dat hij met zijn machtsmiddel: olie en gas, ons zwaar onder druk kan houden, zodat de sancties beperkt blijven.
We moeten in plaats van een leger zorgen dat we als Europa geen afhankelijkheid meer hebben met een land zoals Rusland. Het is een grote vergissing dat we nu voor een groot deel afhankelijk zijn van Rusland voor onze energievoorziening. Er hebben ontstellend veel mensen verdiend aan olie en gas – en nog steeds- en dat is ook de reden dat de producerende landen die energiebronnen niet graag zien opdrogen.

Commodities als energie zouden eigenlijk weer in handen moeten komen van staatsbedrijven zonder winstoogmerk. Gezien de schaarste en de enorme behoefte is het onethisch om hier dikke verdienmodellen op los te laten, waarbij de winst altijd een kant uit rolt: de extreem rijken.

Het beste zou zijn als de bevolking van Rusland zich tegen zijn leider gaat keren. Helaas is de kans niet zo groot. Jarenlange propaganda, mal- en desinformatie hebben van de gemiddelde Rus een zodanige meeloper gemaakt, waarvan men in het Nazirijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland maar kon dromen. Voor oppositie of protest is geen plaats en dit wordt zwaar bestraft. Ook zie je dat het steeds moeilijker wordt om de Russen de andere kant te laten zien. Alle vrije media zijn aan banden gelegd of worden dat binnenkort.

Poetin zelf zit in een bubbel. Paranoia voor de Corona als hij is heeft hij de afgelopen twee jaar zich nauwelijks laten zien. Hij laat zich uitsluitend informeren door ja-knikkers. Enige kritiek of een tegengeluid komt niet bij hem aan.

Het is werkelijk onvoorstelbaar dat Poetin denkt met het bezetten van een buurland hij zichzelf een dienst zal bewijzen om de geschiedenis recht te zetten. Volslagen onzinnig: Oekraïne is al 30 jaar een onafhankelijke republiek en zal zich niet meer laten onderdrukken zoals voorheen binnen de Sovjet Unie ook al het geval was.

Aangezien we als NAVO niets kunnen en zullen doen tegen de Russen, zolang de Russen zich niet tegen ons keren, moeten we met lede ogen aanzien dat Oekraïne zal uiteindelijk worden overlopen door de Russen, al zullen de Oekraïners heftig verzet blijven bieden. En de vraag is of het daarbij blijft.
Het enige voordeel van deze oorlog is dat we elkaar in Europa weer gaan vinden. Dat werd tijd, al vind ik de aanleiding verwerpelijk.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *