Energie

Van de week kreeg ik de afrekening van mijn energiemaatschappij. Ook ik vreesde dat het voorschottarief zou stijgen en dat deed het ook. In april had ik het op verzoek van de energieleverancier al met 1/3 verhoogd. Ik zag daar eigenlijk nog niet zo het nut van. Hooguit om alvast te wennen om meer te gaan betalen. Mijn verbruik was op dat moment lager dan in 2021. Wat schetst mijn verbazing: ik krijg bijna 3x de oude voorschotpremie terug in september. De verhoging was dus eigenlijk voor Piet Snot. In de aankondiging via de e-mail stond een kerel met een gebalde vuist triomfantelijk afgebeeld, vanwege het mooie retourbedrag wat ik ga krijgen. Daaronder een opgave wat ik dit jaar heb verbruikt, met daarnaast de teruggave en daar weer naast het nieuwe termijnbedrag: bijna 3 keer meer dan wat we in april nog betaalden. En dat terwijl we haast geen stroom verbruiken vanwege onze zonnepanelen. Ook dat wordt een drama.

Hoe langer hoe meer wordt het duidelijk dat binnenkort het terug leveren van stroom niets meer gaat opleveren, terwijl we elke Kwh, die we afnemen, met goud moet betalen. Dan zou je al snel moeten denken aan opslag van stroom, maar dat is toch wel een erg kostbare zaak. In zo’n geval spaar je stroom op zonnige dagen die je gebruikt in donkere dagen. Maar de accu’s zijn erg duur, groot en toch beperkt qua uiteindelijke capaciteit. En hoe lang gaan ze mee? Accu’s zijn ook niet erg duurzaam. Ze zijn zelfs zo aam de prijs dat de energie die je zelf gebruikt kostentechnisch niet terug te verdienen is met de investering. Het beste blijft om de stroom te verbruiken als de zon schijnt. Maar 3 keer meer betalen voor eigenlijk alleen gas is nogal wat. Ervan uitgaande dat de vastrechtkosten tot voor kort een erg groot onderdeel uitmaakt van de kosten, betekent dus dat men verwacht dat de gas wellicht wel 3-4 keer zo duur wordt. Het is ook zo dat hoe meer energie je koopt hoe meer energiebelasting je betaalt. Het rijk snoept flink mee. Kunnen ze niet nogmaals de korting op energiebelasting verhogen? Nu krijgt het rijk ook veel meer binnen omdat de prijzen stijgen.

Nu kunnen we gelukkig de verhoging wel betalen, al remt de verhoging uiteraard ook onze koopkracht. Maar als je dus in minder goede omstandigheden bent ben je de Sjaak. Ik hoor van minder vermogende kennissen dat ze het torenhoge voorgestelde termijnbedrag fors gaan verlagen. Ze hebben simpelweg het geld niet. Stel dat aan het einde van het jaar de inschatting van de energieleverancier waar blijkt te zijn, dan komen deze mensen voor een enorm probleem te staan en ook de energieleveranciers. En niet alleen de afnemers, maar ook kleine leveranciers zonder buffers zouden weleens kunnen omvallen. En daarmee slepen ze ook hun klanten mee, want gebeurt dit, dan kunnen deze mensen alleen terecht bij hele dure energie-aanbieders met mega-hoge voorschot-bedragen. Zo komen vele mensen in de problemen. Zeker als dit lang gaat duren. Iedereen heeft met de hoge energieprijzen te maken, zodat uiteindelijk alles veel duurder wordt. Produceren en logistieke afhandeling kosten veel geld en de lonen zullen omhoog moeten zodat werknemers ook hun hoofd boven water kunnen houden. Het gevolg is een sneeuwbaleffect van kostenstijgingen, dus inflatie.

Er moet ergens een halt worden toegeroepen. De grootverdieners zijn de aanbieders van energie en de overheid die hun energiebelasting procentueel berekenen op het energiegebruik. Er moeten snel steunmaatregelen komen. Er wordt nu gesuggereerd dat het minimumloon sterk moet stijgen, maar dat betekent sowieso dat alles nog duurder wordt. De overheid is de grip op deze energiecrisis volledig kwijt. Ze zijn ook nauwelijks meer speler op dit gebied. De enige knop die ze kunnen bedienen is het innen van belastingen. Wel is nu de vraag of de wil er is om dit in te zetten. Gezien het gerommel en de hoeveelheid crisissen verwacht ik daar niet al te veel van. Focus ligt op de volgende verkiezingen en niet op de hedendaagse problemen.

Doe daar iets mee als je het stemhokje weer eens gaat bezoeken. (Wel gaan stemmen dus als het zover is).

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *